Herman Weitkamp in zijn werkplaats. Foto: Hans Villerius
Herman Weitkamp in zijn werkplaats. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jubileum en open huis bij Merck hoe Sterck

SOMMELSDIJK – Merck hoe Sterck is een ambachtelijk meubelrestauratie- en stoffeerbedrijf. Het werd in 1994 opgericht door Herman Weitkamp. Na het volgen van een gedegen en gespecialiseerde opleiding en het opdoen van praktijkervaring bij verschillende bedrijven en musea, besloot hij een eigen antiekrestauratiebedrijf te beginnen, nu dus 20 jaar geleden. Sindsdien groeide het bedrijf steeds verder uit. Inmiddels werkt Herman zowel voor bedrijven als voor particulieren, in de regio maar ook ver daarbuiten.

Door Hans Villerius

In zijn loods aan de Molenweg restaureert Herman Weitkamp beroepsmatig antieke meubels. Hoofdzakelijk hout, maar ook andere materialen komen onder zijn handen, zoals porselein en ivoor. Soms hoort ook vergulden of opnieuw stofferen tot het restauratiewerk, zodat het vak heel breed is.
Daarnaast wordt enkele malen per jaar een cursus meubelrestauratie gestart. Daarbij neemt elke cursist, onder leiding Herman als gediplomeerd antiekrestaurator, een meubel onder handen, hetzij een zelf meegebracht meubel of een exemplaar uit de werkplaats. Er wordt uitleg gegeven over restauratietechnieken, materialen en handelingen die moeten worden uitgevoerd en er wordt informatie gegeven over de geschiedenis en uiteenlopende stijlen van meubelen.
Op zaterdag 31 mei van 10.00 tot 17.00 uur organiseert Merck hoe Sterck een open dag. Er zal een schuurverkoop zijn van gerestaureerde antieke meubelen en er zullen demonstraties gegeven worden, zoals vergulden (13.00 uur), houtdraaien (14.00 uur) en politoeren (15.00 uur). Ook cursisten zullen aan het werk zijn en er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen.
Merck hoe Sterck is te vinden aan Molenlaan 40 te Sommelsdijk. Een naambord langs de weg wijst de inrit die ingeslagen moet worden. Er is voldoende parkeergelegenheid. Koffie of fris met wat lekkers staan klaar en als het goed weer is zal ook het terrein naast de schuur gezellig als terras in gebruik zijn. De toegang is gratis.

Zie voor meer info www.merckhoesterck.nl.