Burgemeester Grootenboer reikte de prijzen uit, op de foto aan Auke Kieviet, die in zijn leeftijds- en instrumentencategorie zowel de eerste als de tweede prijs won én de wisselbeker. Foto: Hans Villerius
Burgemeester Grootenboer reikte de prijzen uit, op de foto aan Auke Kieviet, die in zijn leeftijds- en instrumentencategorie zowel de eerste als de tweede prijs won én de wisselbeker. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Weer hoog muzikaal niveau op Jeugdsolistenconcours

MELISSANT – Voor de 51e keer werd in Melishof te Melissant het jaarlijkse Jeugdsolistenconcours gehouden. Weer een dag vol jeugdige muzikaliteit, die in de avonduren echter ook heel volwassen bleek te kunnen zijn. "Ik had al gehoord dat het niveau hier hoog was, maar dít had ik echt niet verwacht", zo reageerde burgemeester Ada Grootenboer toen ze na afloop van het concours de prijzen uit mocht reiken. "Ik ben erg onder de indruk en ik hoop dat dit fenomeen hier kan blijven bestaan!"

Door Hans Villerius

De jonge muzikanten lieten zich deze dag weer van hun beste kant horen. Na maanden van voorbereiding, onder de stimulerende leiding van hun muziekdocenten, zetten de deelnemers aan het concours weer klinkende resultaten neer. Zoals Esther Keijzer, die met haar vertolking van het Andante van Mozart op de dwarsfluit meteen een eerste prijs behaalde. Martien de Vos imponeerde met een Praeludium en Fuga van Bach op het orgel, evenals Rob den Hertog met een orgelwerk van Jan Zwart, of Meike Korteweg met een expressieve vertolking van een compositie van de fluitist Kazuo Fukushima.

Maar ook de kleine Job van Dieren, die op zijn bugel een komisch werkje speelde, terwijl de jonge Maartje van Nimwegen met een heus vioolconcert het publiek liet genieten, dat een dag vol muzikale afwisseling kreeg gepresenteerd.

Hoogtepunt

Absoluut hoogtepunt was echter de prestatie van Auke Kieviet, die op 13-jarige leeftijd het presteerde om op orgel een werk ten gehore te brengen dat conservatoriumstudenten ook voor hun eindexamen uit moeten voeren: het intens ingewikkelde werk van Olivier Messiaen 'Dieu Parmi nous'. Op onnavolgbare, zeer volwassen wijze, zette Auke dit werk in Melissant neer. "Verbazingwekkend" vond de jury. "Heb jij elke dag les?", vroeg het jurylid dat hem het juryrapport uitdeelde. "En van wie eigenlijk?". Op het laatste kon Auke vanaf het podium trots naar zijn vader wijzen, Paul Kieviet, die er als muziekdocent bij zat, beneden in de zaal. "Heb je elke dag les dan?", vroeg de jury nog. Maar dat bleek het geval niet. "Houden zo!", klonk het advies.

Maar Auke was zaterdag ook te horen op het klavecimbel en op de piano. Op de piano had hij de rol als begeleider van fluitiste Roos Middelkoop, in een werk van Francis Poulenc.

Winnaars

De juryleden Laura Hölzenspies, Theo Kloeg en Jan Hollanders deelden na elke sessie van ca. 55 minuten de juryrapporten uit en voorzagen de deelnemers van nuttige tips of aanwijzingen.
Een beetje traditie bij het jeugdconcours is dat naar mate de avond vordert ook het muzikale niveau van de uitvoerende deelnemers oploopt en het musiceren een professioneel gehalte krijgt.
Aan het einde van de avond was duidelijk waar de prijzen terecht zouden komen. In de categorie kleine instrumenten behaalde Esther Keijzer (dwarsfluit) de eerste prijs, Meike Korteweg (dwarsfluit) de tweede en Sanne de Geus (blokfluit) de derde prijs.

In de categorie klavierinstrumenten t/m 13 jaar behaalde Auke Kieviet zowel de 1e (orgel) als de 2e (klavecimbel) prijs, en Tom Vink (piano) de derde.

In de categorie klavierinstrumenten vanaf 14 jaar ging de eerste prijs naar Timon van Dieren en de tweede naar Martien de Vos, beide op orgel.
Bij de groepen was de eerste prijs voor Roos Middelkoop (dwarsfluit) en Auke Kieviet (piano), en ging de tweede prijs naar blokfluitgroep Tibiarum Cantus.

Dankbaar

Het concours was weer een zeer geslaagde dag. Voor het mede mogelijk maken van dit evenement is de organisatie de Prins Mauritsschool te Middelharnis weer zeer erkentelijk voor het gebruik mogen maken van de vleugel, de firma Mixture voor het gebruik van het gloednieuwe orgel, de Hervormde gemeente van Dirksland voor het ter beschikking stellen van het klavecimbel, de Culturele Raad, Bouwcenter Esselink, Stichting Wagner-de Vlugt en Flakkee Verhuizingen voor hun sponsoring, evenals de andere sponsoren en de beheerders van Melishof.

Zie voor meer info en voor de volledige uitslagenlijst www.jeugdsolistenconcours.nl.