Lijnie van der Linde en één van haar hulpen bij de door haar georganiseerde rommelmarkten overhandigen de hometrainer aan bestuurslid Lienes Klepper en vrijwilliger Hans Klepper van 'de Oase'. Een aantal dagen later volgde ook de diepvrieskast.
Lijnie van der Linde en één van haar hulpen bij de door haar georganiseerde rommelmarkten overhandigen de hometrainer aan bestuurslid Lienes Klepper en vrijwilliger Hans Klepper van 'de Oase'. Een aantal dagen later volgde ook de diepvrieskast. Foto: Hans Villerius

'De Oase' blij met steun uit de samenleving

OUDDORP – Diaconaal gastenhuis 'de Oase' te Ouddorp mag zich in een brede kring verheugen in een groot draagvlak. Sinds november vorig jaar is het gastenhuis vrijwel steeds volledig bewoond geweest en waren dus alle zes de gastenkamers bezet. Mensen die even een adempauze nodig hebben, vinden er een oase te midden van alles wat in de tijd ervoor op hen afkwam en wat voor hen te veel werd. Met psychologische ondersteuning, pastorale begeleiding en het bezig zijn met activiteiten in en rond 'de Oase' wordt eraan gewerkt, en krijgen gasten handvatten aangereikt, om het innerlijk evenwicht terug te vinden en het dagelijks leven weer aan te kunnen. En in de praktijk blijken gasten dit als een warme deken te ervaren, er veiligheid en geborgenheid te ondervinden.

Tekst en foto: Hans Villerius

'De Oase' is opgezet vanuit vier kerkverbanden: de Hersteld Hervormde kerk, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Niettemin is iedereen die zich verwant voelt met de reformatorische identiteit er welkom voor een verblijf van vier á zes weken, om innerlijk op adem te komen.

Sponsoring

Niet alleen binnen de doelgroep ondervindt 'de Oase' veel draagvlak, ook vanuit de samenleving wordt een warme steun ervaren van mensen – soms van ver uit het land komend – die zich als vrijwilliger aan het gastenhuis verbinden, hetzij als gastheer/vrouw, hetzij voor allerlei andere werkzaamheden. Maar ook van bedrijven die 'de Oase' sponsoren. Zo wordt het gastenhuis veelvuldig bedacht met giften, zowel in de vorm van korting als dingen aangeschaft moeten worden als in natura, zoals stoffering, meubilair voor zowel binnen als buiten, witgoed, tuinonderhoud, het naambord in de tuin, enz. En daar is 'de Oase' heel blij mee. Want hoewel de diaconieën van genoemde kerken zich de komende paar jaar garant hebben gesteld voor de exploitatie van het gastenhuis, is meer nodig. Om 'de Oase' toekomst te geven is een gezonde financiële positie noodzakelijk. Werving van donateurs en giften is daarom een belangrijk aandachtspunt voor het bestuur.

Ook Lijnie van der Linde uit Ouddorp wilde het diaconaal gastenhuis graag een steuntje in de rug geven. Om gasten ook de mogelijkheid te bieden voor gerichte lichamelijke inspanning zou een hometrainer een welkome completering zijn van de inventaris. Toen Lijnie dit ter ore kwam, was zij bereid deze aanschaf voor haar rekening te nemen en te bekostigen uit de opbrengst van de rommelmarkten die zij vorig jaar hield. Maar daar bleef het niet bij, want toen zij vorige week maandagavond de hometrainer aan 'de Oase' overhandigde en ze een korte rondleiding door het gebouw kreeg, besloot ze spontaan ook een nieuwe diepvrieskast te doneren toen ze begreep dat ook daaraan behoefte bestond. Ook de diepvries zou gefinancierd worden uit de rommelmarktopbrengsten van vorig jaar. Het bestuur van Stichting diaconaal gastenhuis 'de Oase' is Lijnie van der Linde dan ook zeer erkentelijk voor de steun van haar ontvangen.