Ter gelegenheid van het “unieke moment”, “de mijlpaal” en “de kers op de taart”, werd vrijdagmorgen de pers de eenmalige mogelijkheid geboden om het project vanaf een speedboot van dichtbij vast te leggen. (Foto’s: Hans Villerius)
Ter gelegenheid van het “unieke moment”, “de mijlpaal” en “de kers op de taart”, werd vrijdagmorgen de pers de eenmalige mogelijkheid geboden om het project vanaf een speedboot van dichtbij vast te leggen. (Foto’s: Hans Villerius) Foto: Hans Villerius

Robuuste en duurzame hoogspanningsverbinding voor Goeree-Overflakkee

Vervolg van voorpagina

"Op beide eilanden heeft u iets tot stand gebracht waar u goed in bent", gaf burgemeester Bouvy van de gemeente Bernisse vrijdagmorgen richting de uitvoerende partijen aan ter gelegenheid van het bij elkaar komen van de ondergrondse boringen in het Haringvliet, om een nieuwe hoogspanningsverbinding aan te leggen. "In het begin is dat niet altijd even makkelijk geweest, omdat grondeigenaren moesten toestaan dat hun grond werd beroerd, en dat betekende minder opbrengst. Toch zagen de betrokken partijen de noodzaak in van een nieuwe hoogspanningsverbinding en kon tot gezamenlijke overeenstemming worden gekomen, met als bekroning het vandaag bereikte resultaat!"

Blije burgemeester

Om diezelfde reden noemde burgemeester Grootenboer zich tijdens de bijeenkomst van vrijdagmorgen een "blije burgemeester", niet alleen vanwege de mindere stroomstoringen in de toekomst, maar ook omdat door de nieuwe hoogspanningskabel de ambitie waargemaakt kan worden om in 2020 een energieneutrale gemeente te zijn, die het overschot aan duurzaam geproduceerde elektriciteit via de nieuwe kabels ook weer aan het net terug kan geven. "Verheugd ben ik daarom ook dat de samenwerking tussen de gemeente en Stedin steeds beter wordt én resultaat oplevert!"

Kers op de taart

"De kers op de taart." Zo betitelde directeur Nancy Kabalt-Groot het moment van vrijdagmorgen. "Als netbeheerder leg je netten aan voor de langere termijn. En daarbij behoort Stedin tot de top 5 van de wereld. Waar in andere landen sprake is van stroomstoringen die dagenlang kunnen duren, is dat bij Stedin gemiddeld slechts minutenwerk. Om dit waar te kunnen (blijven) maken is een betrouwbare robuuste infrastructuur van wezenlijk belang. Een robuust netwerk dat tevens de veranderingen in de toekomst aankan. Hierbij moet ook gedacht worden aan de verduurzaming van de energievoorziening voor de Zuid-Hollandse eilanden. Op Goeree-Overflakkee is immers een groot potentieel aanwezig voor duurzame elektriciteitsopwekking in de vorm van wind, zon, biobrandstoffen en getijdenenergie. Deze bronnen leveren duurzame energie terug aan het net van Stedin en daarvoor is extra capaciteit nodig. De duurzaam opgewekte stroom kan straks via de nieuwe verbinding naar andere delen van Nederland worden getransporteerd. Zo is er altijd energie voor onze klanten: om af te nemen, maar ook om zelf (terug) te leveren aan onze netten."
Aan dit alles wordt nu dus hard gewerkt. Dit jaar wordt de aanleg van de nieuwe ondergrondse hoogspanningskabel tot stand gebracht. Als de boringen onder water volledig gereed zijn, worden hier mantelbuizen in aangebracht waardoorheen de elektriciteitskabels worden getrokken. Aannemer Joulz legt in opdracht van Stedin het nieuwe tracé aan. Het is de bedoeling dat volgend jaar de stroom erop gaat.