Nadat ze met z’n drieëtjes de stekker in het stopcontact hadden gedaan, brachten de twee burgemeesters en de Stedin-directeur een toast uit op het feestelijke moment. (Foto: Stedin)
Nadat ze met z’n drieëtjes de stekker in het stopcontact hadden gedaan, brachten de twee burgemeesters en de Stedin-directeur een toast uit op het feestelijke moment. (Foto: Stedin) Foto: Hans Villerius

Mijlpaal in aanleg nieuwe hoogspanningsverbinding

MIDDELHARNIS – "Een uniek moment, een mijlpaal", zo werd het vrijdagmorgen genoemd. Al sinds 2007 werkt Stedin er hard aan om voor Goeree-Overflakkee een nieuwe hoogspanningsverbinding aan te leggen, duurzaam en robuust. Bedoeld om af te rekenen met de storingsgevoeligheid van de elektriciteitsvoorziening op Goeree-Overflakkee, maar ook om voldoende capaciteit te bieden als het eiland in de toekomst energieneutraal zal zijn en duurzaam opgewekte energie af moet kunnen geven aan het net.

Door Hans Villerius

De nieuwe verbinding is een investering waarmee in totaal meer dan honderd miljoen euro is gemoeid. De realisering ervan is inmiddels in volle gang. Op een voor Europa unieke wijze worden er nieuwe hoogspanningskabels gelegd: een achttien kilometer lange verbinding die van Geervliet naar Middelharnis loopt en die ónder het Haringvliet door gaat. Om dit laatste te kunnen realiseren werd zowel vanaf beide oevers als vanaf een aangelegd werkeiland in het Haringvliet – recht tegenover het havenhoofd van Middelharnis – een boring gemaakt tien meter onder de bodem van het Haringvliet, dat ter hoogte van het werkeiland veertig meter diep is. De totale boordiepte bedraagt dus vijftig meter. En vrijdagmorgen kwamen beide boren bij elkaar uit, op het werkeiland middenin het Haringvliet, waar ze aan elkaar werden gekoppeld. En daarom: "een uniek moment, een mijlpaal". Om dat unieke moment extra te onderstrepen waren het Stedin directeur Nancy Kabalt-Groot en de burgemeesters van de gemeenten Bernisse en Goeree-Overflakkee – de dames Pauline Bouvy-Koene en Ada Grootenboer-Dubbelman – die met z'n drieën een reuzenstekker in een reuzenstopcontact staken, precies daar waar de boringen die morgen bij elkaar waren gekomen, dus middenin het Haringvliet, op het werkeiland. Op symbolische wijze werd zo tot uitdrukking gebracht dat het Haringvliet beide eilanden aan elkaar verbindt.
Dat zei ook burgemeester Bouvy, toen zij vrijdagmorgen het woord voerde in een feesttent die op het havenhoofd was opgesteld. "Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten, twee eilanden die zoeken naar overeenkomsten, waarbij het water als verbinding wordt gebruikt. Als eilandbewoners ben je op elkaar aangewezen. Waar het water vroeger onze vijand was, zijn we er inmiddels bijna mee bevriend geraakt en brengt het Haringvliet ons nu onder de grond zelfs tot elkaar."


Lees verder op pagina 3.