Afbeelding
Foto:

Slagerij Floresteijn, Ouddorp en Burgh-Haamstede

Nog niet zo lang geleden waren er 32 slagers op Goeree-Overflakkee. Daar zijn er nog maar vier van over. Slagerij Floresteijn is er één van. De ambachtelijke slager in Ouddorp, die sinds 2009 ook actief is in Burgh-Haamstede, floreert buitengewoon. Hoe dat komt? "Door kwaliteit te leveren en bijna alle producten zelf te maken", zegt Jan Floresteijn. "Bovendien zijn we niet duurder dan de supermarkt."

Floresteijn werkt al bijna zijn hele leven in de slagerij. Sinds oktober 2012 runt hij de zaak met twee vestigingen, een worstmakerij en een vleesgroothandel. Er werken in totaal 23 personeelsleden bij de slagerij.

Nu staat de derde generatie aan het roer. De grondlegger van het huidige bedrijf is de opa van Jan Floresteijn, die precies dezelfde naam had. Kort na de Tweede Wereldoorlog nam die de slagerij over van Jan en Neeltje Westhoeve, bij wie hij had gewerkt. Het was een kleine slagerij op de locatie waar de zaak nog altijd te vinden is: Raadhuisstraat 13. Floresteijn was veel op pad om bij boeren in de omgeving huisslachtingen te doen.

In 1978 nam de zoon van Jan Floresteijn, Henk, de slagerij over, samen met zijn vrouw Bets. Daarna is het hard gegaan. De groei zat er goed in bij de Ouddorpse slagerij. In 1988 kwam er een eigen worstmakerij. Tegelijk was het noodzakelijk het slachthuis flink te vergroten. Floresteijn ging namelijk ook meer en meer slachten voor collega-slagers. Acht jaar later volgde een verbouwing van de winkel.

Toen een collega in Burgh-Haamstede ermee wilde stoppen en geen opvolgers had, nam de Ouddorpse slager de zaak over. Dat was in 2009. In 2011 volgde de verbouwing van de winkel op Schouwen en in datzelfde jaar richtte Floresteijn de vleesgroothandel op. Het voorlopig laatste wapenfeit, eerder dit jaar, is de metamorfose van de winkel in Ouddorp.

In de golfvormige vitrine liggen allerhande producten. Niet alleen vlees en heel veel vleeswaren – de basis, waarmee het familiebedrijf bijna zeventig jaar geleden startte – maar ook bijvoorbeeld maaltijden en salades. "Vijfennegentig procent van ons assortiment maken we zelf", zegt Jan Floresteijn. Uit de worstmakerij komt van alles: leverworst, gekookte worst, gebraden gehakt, cervelaat, droge worst, diverse patés, rauwe en gekookte hammen, en ga zo maar door. Jan Floresteijn is sinds 2006 Meester Worstmaker. Daarvan zijn er maar ongeveer tweehonderd in heel Nederland.

Naast Jan werken zijn vrouw Jeanet (boekhouding) en zijn schoonzus in de zaak. Zijn broer en zijn vader verrichten hand-en-spandiensten.

Afbeelding