De cliënten van De Bonte Koe hebben plezier in hun activiteiten op de zorgboerderij.
De cliënten van De Bonte Koe hebben plezier in hun activiteiten op de zorgboerderij. Foto: Hans Villerius

De Bonte Koe middagen zijn er weer

SOMMELSDIJK – Aan de Oud Kraaijerdijk, in de polder tussen Sommelsdijk en Dirksland, staat De Bonte Koe. Een ruim opgezette zorgboerderij van de Gemiva-SVG Groep, waar gemiddeld twaalf cliënten per dag werken. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, die hier een fijne dagbesteding hebben. Van 30 april tot en met 9 juli worden er iedere woensdagmiddag Bonte Koe middagen gehouden, waarbij van 13.30 tot 16.00 uur iedere belangstellende een kijkje kan nemen achter de schermen van deze vorm van zorg, van het werk dat cliënten op deze boerderij doen, en hoe zij het er heel erg naar hun zin hebben. Ook voor kinderen is een bezoek aan de Bonte Koe middagen een leuk uitje. En: de toegang is gratis.

Tekst en foto's: Hans Villerius

De cliënten van De Bonte Koe hebben een gevarieerd takenpakket: ze verzorgen de dieren op de boerderij, werken in de moestuin, in de houtwerkplaats waar ze zelf houtproducten maken, of op het gemengde landbouwbedrijf. Ze krijgen bij hun werk en activiteiten ondersteuning van vaste begeleiders. Iedere cliënt heeft één persoonlijk begeleider, die zijn of haar eerste aanspreekpunt is. De dagelijkse leiding is in handen van het locatiehoofd.

Open middagen

Ieder jaar worden op deze zorgboerderij de Bonte Koe middagen gehouden, waar voor jong en oud altijd genoeg te zien en te doen is. U ziet de cliënten aan het werk, de dieren die verzorgd worden kunnen worden bekeken of geaaid, tegen betaling van € 1 kan boerengolf worden gespeeld, er worden producten verkocht die cliënten zelf hebben gemaakt, er kunnen kleurplaten worden gemaakt en een speurtocht worden gehouden, er kan ijs worden gegeten en natuurlijk staan de koffie en thee warm. Iedereen is er welkom, en zowel cliënten als begeleiders vinden het altijd heel leuk als er veel mensen een kijkje komen nemen. De Bonte Koe is te vinden aan Oud Kraaijerdijk 14-b te Sommelsdijk.

Vrijwilligers welkom

Daarnaast zou De Bonte Koe best nog wat vrijwilligers kunnen gebruiken. Mensen die, samen met cliënten, in de (moes)tuin meehelpen of in de houtbewerking, of die samen met hen om boodschappen gaan in het dorp. Wie op zo'n manier best een leuke tijdsbesteding wil, kan contact opnemen met De Bonte Koe, tel. 0187 470780.

Gemiva

De Gemiva-SVG Groep is al meer dan 45 jaar actief in Zuid-Holland en sinds 1998 ook op Goeree-Overflakkee, dus inmiddels 15 jaar. In die tijd heeft Gemiva een krachtige groei doorgemaakt op het eiland. Momenteel biedt ze zorg en diensten aan mensen met een verstandelijke handicap, een lichamelijke beperking en/of een niet-aangeboren hersenletsel.
Op het eiland heeft Gemiva verscheidene locaties op Goeree-Overflakkee waar ze actief is. Naast De Bonte Koe zijn dat Lunchroom Entrez, Activiteitencentrum D'n Duyt, Kinderdagcentrum De Regenboog en Oriëntatiegroep Albeda te Middelharnis, Atelier Impasto, Kopieerwinkel De Paperas en Activiteitencentrum Ophelia te Sommelsdijk en de woonlocaties Washingtonstraat en Het Getij (nog in ontwikkeling) te Oude-Tonge. Daarnaast is er nog de Ambulante Dienstverlening op Goeree-Overflakkee. De namen van al deze locaties klinken doorgaans bekend in de oren. Maar dat achter dit alles de zorgaanbieder Gemiva-SVG Groep zit, lijkt nogal eens minder bekend. Door middel van open dagen, zoals nu de Bonte Koe middagen, laat de zorgorganisatie graag eens bij zich naar binnen kijken. En wie gebruik wil maken van de zorg- en dienstverlening van de Gemiva-SVG Groep kan contact opnemen met de afdeling Zorgbemiddeling regio Zuid-Holland zuid, tel. 078 6219345, e-mail zorgbemiddeling-zuid@gemiva-svg.nl. Zie voor meer informatie ook www.gemiva-svg.nl.