Afbeelding
Foto:

Verpak De Jong, Middelharnis

Wie iets bij de slager, de bakker of de snackbar koopt, heeft grote kans een product van Verpak De Jong in handen te hebben. Nee, niet de vleeswaren, de koeken of de friet, maar wel het zakje, tasje of bakje waarin deze lekkernijen verpakt zijn. Het bedrijf, dat is gevestigd op het bedrijfsterrein Oostplaat in Middelharnis, wordt gerund door de broers Jos en Niels de Jong.

Zij namen het bedrijf, toen nog Papierwaren en Verpakkingen De Jong geheten, enkele jaren geleden over van hun vader Niek. Jos en Niels de Jong breidden het assortiment uit. Naast de papieren en plastic zakjes, tasjes, bakjes en doosjes voor de middenstand, ging Verpak De Jong ook producten leveren aan industriƫle bedrijven. Zoals machinefolie en vouwdozen.

Jos houdt zich met dit deel van het assortiment bezig. Hij levert bijvoorbeeld aan voedselverwerkende bedrijven, transporteurs en op- en overslagbedrijven. Zijn broer Niels onderhoudt de contacten met de detaillisten. Verpak De Jong heeft klanten in geheel Zuidwest-Nederland. Het familiebedrijf groeit. Dat moet ook, want nu werken er twee mensen, terwijl voorheen alleen Niek actief was in de zaak. Die werkte wel zeventig, tachtig uur per week.

Niek de Jong was vertegenwoordiger bij een koekfabriek. Toen dat bedrijf failliet ging, kwam hij thuis te zitten. In de WW. Anderhalf jaar vond hij meer dan genoeg. De zakkenfabriek van De Waal, gevestigd aan het Haveneind in Sommelsdijk, zocht een medewerker. De Jong kon er aan de slag, als manusje-van-alles. De zakkenfabriek maakte en bedrukte zelf papieren zakken voor de bakker, de slager, enzovoorts.

Toen de fabriek dicht ging, maakte Niek de Jong een doorstart. Dat was in februari 1996. Met het produceren van zakken ging hij niet door, wel met de groothandel. Aanvankelijk aan het Haveneind, maar al snel op een nieuwe locatie: een loods op het bedrijfsterrein Oostplaat. Niek ging naast de papieren zakken ook steeds meer andere artikelen leveren: plastic zakken, tasjes, aluminium verpakkingen, saladebakjesā€¦ Alles wat de winkel nodig heeft. One-stop shopping voor elke food- en non-food-branche.

Dat bracht groei. De loods, 210 vierkante meter groot, was een jaar of vijf geleden echt te klein. Met het oog op de opvolging door zijn zoons, verhuisde Niek naar een vrijkomende loods van 620 vierkante meter, enkele meters verderop. Ook ruilde hij de bestelbus in voor een vrachtwagen. De groei van Verpak De Jong is daarna alleen maar harder gegaan. Niek komt nog regelmatig op de zaak, voor wat hand-en-spandiensten. "Alleen adviseren, niet regeren", lacht hij.

Afbeelding