Afbeelding
Foto: Carin van Buren

Stadstimmerwerf centraal op Menheerse Havendag

MIDDELHARNIS - Met veel enthousiasme vertelt Coerd de Heer over al zijn plannen op en rond de werf op de aankomende Menheerse Havendag op 6 en 7 juni a.s. en uiteraard daarna. Coerd is eigenaar van de Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis (SBSM) en heeft als ambitie het behouden en beleefbaar maken van de 264 jaar oude stadstimmerwerf die beter bekend is als de Werf Peeman. Dit project heet de Menheerse werf.

Door Carin van Buren

Vroeger werden in de hoogtijdagen van de visserij vanuit Middelharnis tientallen zogenaamde beugsloepen gebouwd en onderhouden. Dit was een scheepstype dat juist kenmerkend was voor Middelharnis in de 19e en 20e eeuw.
Zo zal de Beugsloep MD10 Johanna Hendrika, die door een aantal eilanders van de ondergang is gered, een topstuk worden op de werf.
De plannen rond deze beugsloep zijn groot. Dit schip, wat nu nog in de buitenhaven van Middelharnis ligt, zal in de tweede helft van 2014 op de helling van de Menheerse werf worden geplaatst en dan zal er een jarenlange restauratie volgen.
Wel zal de beugsloep gelijk geïntegreerd worden in de plannen die Coerd heeft met de Menheerse werf.

'Jagers' gezocht

Om de eerste aanzet te geven aan dit project zal de Johanna Hendrika een bijzondere hoofdrol krijgen tijdens de Menheerse Havendag. Zo zal op 6 juni de beugsloep naar binnen gebracht worden tot voor de werf. Dit zal echter wel op een hele bijzondere manier gebeuren. Net als in de dagen van de visserij zal de beugsloep door vrijwilligers naar de werf worden gejaagd, dit door gebruik te maken van de deels nog aanwezige jaagpaden aan beide zijden van het Havenkanaal. Dit zal best een spannend gebeuren worden, want het kanaal is eigenlijk maar nét op maat voor de 6,5m breedte en 28m lengte van de sloep. Voor de veiligheid hangen er voor en achter de sloep historische slepertjes. Om dit project ook werkelijk uit te kunnen voeren is Coerd op zoek naar mensen die graag deel zouden willen nemen aan deze unieke ervaring. Samen met eilanders deze, meer dan 100-jaar oude beugsloep, eigenlijk weer 'thuis' te brengen op de manier die onze voorouders jarenlang hebben gedaan. Mocht u zich aangesproken voelen om aan dit project mee te willen werken dan kunt u zich aanmelden via de Facebooksite Menheerse Havendag of door een mail te sturen naar info@menheersehavendag.nl.
Uiteraard zal deze historische gebeurtenis groots gevierd worden en zal er dus door de samenwerking met de SBSM en STEM een uitgebreide havendag georganiseerd worden. Door deze nauwe samenwerking is er een breed eilandevenement ontstaan dat recht doet aan de historie en aan de kernkwaliteiten van Goeree-Overflakkee. Zo zullen er historische gastschepen in de haven afmeren, werfambachten te zien zijn rond de werf, vaardemonstraties en rondvaarten gegeven worden. Er is een waterprogramma voor kinderen, een streek- en ambachtenmarkt, braderie, kleedjesverkoop, kunst aan de sluis, modelboten, laad- en losdemonstraties en nog vele andere activiteiten. Meer informatie kun u vinden op www.menheersehavendag.nl en facebook.com/Menheersehavendag.

Havendag Junior

Vrijdag zal er naast het binnenjagen van de MD10 ook een heel bijzonder voorprogramma zijn op de Menheerse Werf. De SBSM zal samen met het Erfgoedhuis Zuid-Holland de Havendag Junior organiseren. Een educatief evenement voor ca. 150 leerlingen uit het basisonderwijs. Dit project zal een pilot uitvoering zijn van een educatief evenement met als thema: "havenkanalen en de strijd tegen en overleven met water". Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkomend evenement wordt en dat er de komende jaren in, alle door water verbonden kernen van Goeree-Overflakkee, zo'n evenement gaat ontstaan. "Wat er op deze Havendag Junior allemaal georganiseerd gaat worden blijft nog even een geheim, maar dat het leerzaam gaat worden kunnen we alvast wel zeggen", aldus de organisatie.