Transportondernemer aangehouden op verdenking van mensenhandel

GOEREE-OVERFLAKKEE - De directie Opsporing van de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft vrijdag 9 mei een 56-jarige man aangehouden op verdenking van mensenhandel. De man is eigenaar van een transportonderneming en zou Hongaars-Servische chauffeurs hebben uitgebuit. Er is vermoedelijk sprake van lange werktijden, laag loon en bedreigingen.

De verdenking is dat de directeur van de transportonderneming chauffeurs in Servië ronselt. De chauffeurs werden gelokt met goede verdiensten en huisvesting. De verdiensten bleken in werkelijkheid tegen te vallen en voor huisvesting werd niet gezorgd. De chauffeurs konden enkel in hun truckcabine slapen. Verder zou een aantal van hen geen loon hebben ontvangen. Als chauffeurs zich hierover beklaagden zouden zij en hun familie (in het thuisland) bedreigd worden.

De Inspectie SZW is in februari dit jaar een strafrechtelijk onderzoek gestart nadat de Hongaars-Servische chauffeurs zich hadden gemeld bij de vakbond FNV. De afgelopen periode zijn er verschillende aangiften gedaan en is een aantal Hongaars-Servische chauffeurs gehoord. Uit deze verhoren is het beeld naar voren komen van chauffeurs die zes dagen per week werkten en lange werkdagen maakten. De chauffeurs verbleven ook op hun vrije dag in de cabine van hun vrachtwagen.

Om te voorkomen dat de buitensporig lange werkdagen bij een eventuele controle aan het licht zouden komen, maakte de directeur van het transportbedrijf vermoedelijk valse verlofbriefjes. De verdachte is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam en een weeklang in bewaring gesteld. De Inspectie SZW en het Functioneel Parket starten ook een financieel onderzoek met het oog op de ontneming van wederrechtelijk verkregen vermogen.