De kinderen vermaken zich prima in De Staver.Foto: Dick van Oortmessen
De kinderen vermaken zich prima in De Staver.Foto: Dick van Oortmessen

Project jeugdzeilen van start gegaan in het zwembad

SOMMELSDIJK - Drie bootjes dreven afgelopen zaterdag in zwembad De Staver. Daar ging het project 'Jeugdzeilen' van start. Dat is bedoeld om de toenemende vergrijzing in de watersport af te remmen. In korte tijd waren er zo'n dertig cursisten ingeschreven.

Het project begon met de 'zwembadles' in De Staver. Die was bedoeld als eerste kennismaking voor kinderen die nog nooit in een zeilboot hebben gezeten. Zo konden de kinderen ervaren hoe stabiel een kleine boot als de Optimist is. Ze leerden ook vanuit het water aan boord kunnen klimmen en wat er gebeurt als de boot omslaat. Ook werd er gekleed gezwommen en met een zwemvest geoefend.

Prakijklessen

De praktijklessen zullen op vier zaterdagen in juni en juli plaatsvinden bij de haven van Den Bommel. De cursusdagen worden afgestemd op de niveaus van de kinderen. De beginners krijgen theorie over zeilen, ze gaan oefenen met op- en aftuigen en leren natuurlijk sturen en zeilen. De gevorderde kinderen krijgen een aangepast programma dat bestaat uit gevorderde zeiltechnieken: van trimmen tot wedstrijdvaren.

Programma

Het dagprogramma in Den Bommel start om 10.00 uur en eindigt 's middags om 16.00 uur. Door een goede samenwerking van drie verenigingen zijn er voldoende bekwame begeleiders en is er ook een gevarieerd aanbod van open zeilboten. De lessen gaan sowieso door. Want bij slecht weer zal er een alternatief programma worden aangeboden.

Oorkonde

Het jeugdzeilen bij de verenigingen is geen officiƫle opleiding voor het CWO-diploma maar alle deelnemers krijgen na afloop natuurlijk wel een mooie oorkonde. Het initiatief voor de praktijklessen kwam van WSV 'Het Bommelse Gors', de verenigingen WSV Ooltgensplaat en WV Flacquee uit Middelharnis hebben zich enthousiast aangesloten.