Afbeelding
Foto: Roy Slaterus

Broedvogelinventarisatie Tiengemeten gestart

GOEREE-OVEFLAKKEE - Net als in 2008 en 2011 voert Sovon Vogelonderzoek Nederland in opdracht van Natuurmonumenten momenteel een grootschalige broedvogelinventarisatie uit op natuureiland Tiengemeten. Inmiddels kunnen de eerste voorlopige resultaten worden opgetekend. De definitieve resultaten van de inventarisatie worden beschreven in een rapport dat tegen het einde van dit jaar zal verschijnen.

Het veldwerk wordt – net als in 2011 – verricht door Michel Klemann en Roy Slaterus. Zij zijn hier vanaf eind maart tot half juli mee bezig. Het gehele eiland Tiengemeten (circa 1.025 ha) wordt in kaart gebracht.

Verrassingen

Roy Slaterus is erg benieuwd welke verrassingen Tiengemeten dit voorjaar in petto heeft: "De natuur op Tiengemeten is voortdurend in ontwikkeling en het is erg interessant om de talloze broedvogelsoorten te volgen. Van de vroegbroedende soorten zijn alweer honderden waarnemingen aan het papier toevertrouwd. Van een aantal zomervogels vindt nog volop doortrek plaats en moet het gros van de waarnemingen nog verzameld worden."

Cetti's zanger

Een van de soorten die duidelijk in de lift zit, is de Cetti's zanger. Roy: "Tijdens de eerste twee inventarisatierondes werden van deze soort al 26 territoria opgetekend. Ter vergelijking: in 2008 werd slechts één territorium vastgesteld."

Vergelijking

Er wordt gewerkt volgens de zogenaamde BMP-methode (Broedvogel Monitoring Project) en alle aanwezige broedvogelsoorten worden gekarteerd. Uitgangspunt is een goede vergelijkbaarheid met de resultaten van de geïnventariseerde gebiedsdelen van Tiengemeten in 2008 en 2011 (Vergeer 2008, Slaterus & Klemann 2012).

Compleet beeld

Naast de periodieke broedvogelinventarisaties door Sovon worden iedere maand de niet-broedvogels op het eiland geteld door een medewerker en vrijwilliger van Natuurmonumenten. Op die manier wordt het vogelleven op Tiengemeten nauwkeurig gevolgd en vastgelegd en ontstaat een compleet beeld. Natuurmonumenten vindt het belangrijk om de trends goed te volgen. Ook is Tiengemeten opgenomen in het Atlasproject van Sovon.