Klaasje en Bram Hoek. (Foto Jaap Ruizeveld)
Klaasje en Bram Hoek. (Foto Jaap Ruizeveld) Foto: Jaap Ruizeveld

Rode Kruis was vijfenvijftig jaar het levenswerk van Bram Hoek

OUDDORP - Oud-burgemeester Ger v.d.Velde typeerde hem in 2011 als een icoon voor het Rode Kruis in de toenmalige zelfstandige gemeente Goedereede. "Een bestuurder en organisator die met het virus van het Rode Kruis is behept". Na een periode van liefst 55 jaar komt er - in verband met gezondheidsproblemen - een eind aan de imponerende inzet en werkzaamheden van Bram Hoek (73), locatie coördinator Rode Kruis- afdeling Goeree en omstreken (Ouddorp, Goedereede en Stellendam), onderdeel van het district Goeree-Overflakkee. Het valt hem niet mee om afscheid te nemen van 'zijn' fantastisch korps vrijwilligers waar hij al die jaren lief en leed mee deelde. "Zonder hun steun en support had ik het niet gekund. Ik draag mijn taken en verantwoordelijkheden nu over aan mijn opvolgers en wens hen daarbij alle succes".

Door Jaap Ruizeveld

Heel lang was de naam van Bram Hoek, zeker op de Kop van Goeree maar ook in de regio en provincie, gekoppeld aan het Rode Kruis. Op zijn eigen wijze gaf hij invulling aan de bestuurlijke taken en activiteiten waarbij het enthousiaste team van vrijwilligers betrokken was. Hij pakte ruimte om zaken te regelen en te organiseren. Niet omdat hij zich zelf belangrijk vond. Wel omdat hij zich wilde en kon verplaatsen in de mens die hulp en ondersteuning vroeg. Hij wilde daarbij graag eindverantwoordelijkheid dragen. Je kon hem aanspreken op inzet en uitvoering van het gehele team. In de woning van Bram en Klaasje (zijn vrouw, steun en toeverlaat) aan de Bokweg in Ouddorp zegt hij: "Ik heb er nu een streep onder gezet en mijn besluit onlangs meegedeeld aan het eind van onze jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst. Mijn laatste taakoverdrachten lopen".

Waardering

Voor zijn werkzaamheden kreeg Bram Hoek in de loop der jaren veel blijken van waardering. Van de gemeente Goedereede mocht hij de vergulde gemeentepenning en de daarbij behorende gouden speld in ontvangst nemen. Het Nederlandse Rode Kruis schonk hem de medaille in zilver. Gevolgd door het Kruis van Verdienste, toen voor de regio-inzet en als meest actieve vrijwilliger in de provincie in het jaar 1978. Daar is hij uiteraard nog steeds erg dankbaar voor. Vooral de toegevoegde woorden bij de onderscheidingen: "Dat hij anderen kon motiveren en stimuleren", hadden bij hem impact. En dan was er ook nog het lintje. De koninklijke onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Passie

Het was niet altijd gemakkelijk vertelt Bram. "Mijn instelling is altijd geweest dat je gewenste doelstellingen - in het belang van mensen die hulp- en ondersteuning vragen - tot het uiterste moet onderzoeken op haalbaarheid. Bij voorbaat stellen dat iets niet kan, dat kwam in mijn woordenboek niet voor". Waar komt en kwam die passie voor het Rode Kruis (en EHBO) vandaan? "Dan moeten we ver terug gaan. Mijn officiële inschrijving als vrijwilliger bij de toenmalige afdeling Ouddorp van het Rode Kruis was in 1959. Ik woonde toen nog aan de Hoge Pad. Zag enerzijds wat het korps verrichtte in de tijd van de Watersnoodramp van 1953 en anderzijds de oefeningen die het Rode Kruis elke vrijdagavond in Ouddorp hield. (in die periode waren EHBO en Rode Kruis nog samen). Het werk boeide me. Dokter Ruizeveld, Dimmen Spee en Jan van Dam waren toen de drijvende krachten. Vooral laatstgenoemde sprak lang op mij in om mij voor het Rode Kruis te winnen. Ik stemde in en vanaf die tijd is het gegroeid. Dienstverlening, hulpvaardig zijn. Dat waren mijn motivaties en dat zijn ze altijd gebleven.

Investeren

Ik wilde graag investeren in het werk. Volgde de kaderopleiding en talrijke andere cursussen. Daarbij kreeg ik medewerking van het Kringbureau voor thuisstudie omdat het bezoeken van (en reizen naar) de bijeenkomsten in het land in die tijd niet zo gemakkelijk was. Ik wilde zoveel mogelijk van de materie weten. Inhoudelijk de hoed en de rand kennen. Bijblijven. Bij ontwikkelingen, vernieuwingen en aanpassingen en die kennis in cursussen en opleidingen daarna weer kunnen overdragen. Een speerpunt was zeker ook de ondersteuning van hulpbehoevenden op hun bijzondere vakantiereizen. Mede een bijdrage mogen leveren aan een moment van ontspanning voor hen die het zo moeilijk hebben".

Ups en downs

"Ik heb mijn werk altijd met plezier verricht. Met dank aan allen die meewerkten. Zoals gezegd en dat kan niet anders, waren er in die lange tijd ups en downs. Maar op dit moment is dat niet belangrijk. Ik hoop detailpunten nog te kunnen en mogen afwikkelen. Denk aan de jaarlijkse collecte en aan de bootreis voor onze 55-plussers. Dit jaar dan voor het eerst onder verantwoordelijkheid van de nieuwe locatiecoördinator. Het was fijn om zoveel enthousiaste mensen rondom je te hebben. Ik hoop dat het aantal vrijwilligers, nu hebben we 60 krachten, niet daalt. Anderzijds weten we dat de vergrijzing toeslaat. Daarop zal je moeten inspelen", besluit Bram Hoek.

Mens van het doen

Echtgenote Klaasje (ook koninklijk onderscheiden voor haar Rode Kruis-werk) heeft nooit een bestuursfunctie geambieerd. "Ik ben meer een uitvoerder, een mens van het doen. Dan ben ik in mijn element". Zij hoopt, zolang de omstandigheden en gezondheid het toelaten, voorlopig nog actief te kunnen blijven bij het Rode Kruis op de Kop van Goeree (vallend onder het district Goeree-Overflakkee). Inzetbaar en assisterend bij opleidingen. Met als basis de lokaliteit in het voormalige schoolgebouw aan Molenweg / Hofdijkweg in Ouddorp, waar begin volgende maand een vernieuwde inrichting geopend kan worden. Daarnaast is Klaasje ook op een of twee reizen van de "Henri Dunant" assistent gastvrouw, werkt daar faciliterend en is het aanspreekpunt voor de vrijwilligers aan boord.