Het Shantykoor 'Op Volle Kracht'.
Het Shantykoor 'Op Volle Kracht'. Foto: PR

Shantykoor 'Op Volle Kracht' zingt op Havendag

MIDDELHARNIS - In de aanloop naar de 34e Menheerse Havendag op 6 en 7 juni a.s. zal er iedere week een artikel geschreven worden over de activiteiten die te maken hebben met dit evenement.

Door Carin van Buren

Al jarenlang verzorgt het Shantykoor 'Op Volle Kracht' de muzikale aankleding op de Havendag. Zo zullen zij o.a. ook dit jaar aanwezig zijn op zaterdag 7 juni.
Tijdens een gezellig interview vertelt Dick Sperling heel enthousiast over het koor. Hij is lid vanaf de eerste dag. Hier heeft hij eerst de rol van webmaster verzorgd en sinds 4 jaar zit hij in het bestuur. Waarbij hij nu sinds vorig jaar zelfs voorzitter van dit koor is geworden. Dat hij het koor een warm hart toedraagt is goed te merken.

Ontstaan

In 2003 is het Shantykoor 'Op Volle Kracht' opgericht. Door een oproep in de krant bleken er op de eerste bijeenkomst wel 40 geïnteresseerden te zijn. Nu heeft het koor inmiddels 57 leden, waaronder 7 muzikanten, de huidige gemiddelde leeftijd is 65+.
Dick Sperling geeft aan dat men graag nieuwe leden verwelkomt. Iedere luisteraar of potentieel lid is van harte welkom op de repetities op dinsdagavond in D'n Duyt van 20.00 tot 21.45 uur. Vooral 40- en 50- jarigen zien ze graag komen, maar jonger of ouder mag zeer zeker ook.
Na de oprichting is men gelijk begonnen met optredens in o.a. bejaardencentra, verzorgingstehuizen en shantyfestivals. Deze festivals zijn in alle delen van het land te vinden zoals Rotterdam, Dordrecht, Veenendaal, Vlissingen, Scheveningen, IJmuiden etc. Dit doet het koor met zeer veel enthousiasme.
De huidige dirigent Ton Warmenhoven heeft ervoor gezorgd dat het koor een hoger niveau heeft bereikt en dit zullen ze zeker ten gehore brengen op de aankomende Menheerse Havendag.

Lustrum

Vorig jaar bestond het koor 10 jaar, dit hebben ze gevierd met een geweldig optreden in de Staver voor een groot publiek. In de afgelopen jaren heeft men al 2 cd's uitgebracht, van de cd "Hollands Glorie" zijn nog enkele exemplaren te koop.
Op de website www.opvollekracht.nl kunt u deze bestellen. Ook vind u op deze site nog meer informatie over dit enthousiaste koor.
Momenteel wordt er hard gewerkt aan een eigen Facebooksite waarin het koor goed te volgen is.

Repertoire

Het koor beschikt over een repertoire van wel 80 nummers, hieronder zitten echte Shantyliederen en gezellig klinkende zeemansliederen.
Een Shantylied is een werklied dat vroeger (VOC-tijd) gezongen werd aan boord tijdens de werkzaamheden die gedaan moesten worden. De coupletten werden dan gezongen door een voorzanger (shantyman) en de overige bemanning zong het refrein.
In het koor is nu nog steeds een shantyman, deze praat nu echter alle liederen aan elkaar en geeft bij veel liederen uitleg over het ontstaan ervan.
In november 2014 zal het koor haar medewerking verlenen aan het 125-jarige jubileum van Sempre Crescendo. Samen met deze muzikanten zullen zij een onvergetelijke avond neer gaan zetten.

Menheerse Havendag

Op de Havendag zal het Shantykoor en het genodigde koor 'Voor Anker' uit Veenendaal het muzikale programma tussen 11.00 en 15.15 uur verzorgen. Ieder koor zal drie sessie zingen en uiteindelijk sluiten ze dit met een gezamenlijk optreden af.
Het koor 'Voor Anker' heeft men ontmoet tijdens één van de shantyfestivals van de afgelopen jaren. Inmiddels heeft 'Op Volle Kracht' ook al in Veenendaal samen met hen gezongen en is er een goede samenwerking ontstaan.
Na 15.15. uur zal er een ander muzikaal programma ten gehore worden gebracht, met daarin diverse bands die de rest van de dag de Menheerse Havendag zullen opfleuren met hun muzikale talenten.