Na de onthulling van het informatiepaneel werden er bloemen gelegd. Foto: Martijn de Bonte
Na de onthulling van het informatiepaneel werden er bloemen gelegd. Foto: Martijn de Bonte Foto: Martijn de Bonte

Na 74 jaar is de noodlanding in Sommelsdijkse polder herdacht

SOMMELSDIJK – Op de kruising van de Proostweg en de Poppendamseweg wappert de Hollandse driekleur onder de grijze wolken. Op dit punt in de uitgestrekte polder is zaterdagmiddag een informatiebord onthuld over de gebeurtenissen die hier op de eerste oorlogsdag hebben plaatsgevonden. Familieleden van twee vliegers die hier een noodlanding hebben gemaakt onthullen het bord en leggen bloemen. Naast de familie leggen ook burgemeester Grootenboer, Overste Buis van de Luchtstrijdkrachten en belangstellenden bloemen voor het paneel.

Door Martijn de Bonte

Om te begrijpen wat er heeft plaatsgevonden moeten we 74 jaar terug in de tijd. Vrijdag 10 mei 1940 was een mooie voorjaarsdag, de dag waarop het Duitse leger Nederland aanvalt. Het Rotterdamse vliegveld Waalhaven valt al snel in handen van het Duitse leger. Dat is van groot belang om Duitse troepen in te vliegen. De Nederlandse legerleiding onderkent het gevaar en stuurt bommenwerpers richting de Waalhaven. Vanaf het vliegveld bij het Zeeuwse dorp Haamstede stijgen twee Fokker C.V's op en gaan op weg naar Rotterdam. De twee bommenwerpers worden boven Schouwen-Duiveland aangevallen door Duitse jachtvliegtuigen, de beruchte Messerschmitts. De Nederlandse vliegtuigen maken geen schijn van kans tegen deze jagers. Het ene vliegtuig probeert te verdwijnen in een wolk, als deze oplost is het vliegtuig weer zichtbaar en wordt neergeschoten. Beide vliegeniers komen om het leven.

Noodlanding

De piloot van het tweede toestel ziet geen andere optie dan het maken van een noodlanding. Na een steile duik en het maken van een aantal bochten weet piloot Zwarthoed het toestel aan de grond te krijgen. Hij landt op een stuk landbouwgrond aan de Proostweg. De piloot en luitenant-waarnemer Meulkens worden vanuit de lucht beschoten, maar weten ongedeerd een greppel te bereiken. De Duitse jagers schieten de bommenwerper in brand. De bommen die hadden moeten ontploffen op het vliegveld Waalhaven exploderen in de polder van Sommelsdijk.

Rieken en harken

Veel bewoners uit het dorp hebben het schouwspel waargenomen. Een aantal 'Sommerdiekers' komt gewapend met rieken en harken polshoogte nemen bij de twee vliegers.

Lees verder op pagina 3.