Bas Belder op bezoek in Ouddorp.
Bas Belder op bezoek in Ouddorp. Foto: Kees van Rixoort

'Samenwerken is goed, maar superstaat Europa niet'

OUDDORP – Uit de Europese Unie stappen? Nee, dat kan geen optie zijn. Bas Belder, nummer twee van de ChristenUnie/SGP-lijst voor de Europese verkiezingen, is er heel duidelijk over. "Uit de EU stappen is tegen alle Nederlandse belangen in. Het is nihilistisch. We zijn geen eiland." Belder, die al vele jaren Europarlementariër is voor de SGP, sprak vorige week vrijdag tijdens een verkiezingsavond in verenigingsgebouw Eben-Haëzer in Ouddorp. De interactieve bijeenkomst kwam aan het eind van een dagje werkbezoek op Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

Uit de EU stappen, zoals de PVV wil, is voor Belder dus geen optie. Wel valt er nog zat te verbeteren aan 'Europa', aldus de SGP-er, die voorheen docent geschiedenis en redacteur bij het Reformatorisch Dagblad was. "Al die details en bemoeizucht vanuit Brussel, daar is nog veel te winnen. Wij zijn tegen superstaat Europa, maar willen de verantwoordelijkheid voor samenwerking niet ontlopen." Vandaar ook de verkiezingsleuze, die de ChristenUnie/SGP hanteert: Samenwerking JA, Superstaat NEE.

Christenvervolging

Belder vroeg zich in dat kader af waar het hart van de christelijke politiek klopt. Om die vraag meteen te beantwoorden met: aandacht voor christenvervolging en voor de staat Israël. "De vervolging van christenen is ongemeen fel, ongemeen fel. In Egypte worden kerken platgebrand en bijbels vernield. In Jordanië zijn problemen en vanuit Syrië krijgen we beelden van onthoofdingen en kruisigingen. Te gruwelijk om te zien. Als de ChristenUnie/SGP dat niet naar voren brengt in het Europees Parlement, dan doet niemand dat. Wij strijden in Brussel voor geloofsvrijheid voor christenen wereldwijd en brengen schendingen ter sprake. Tegen de seculiere stroom in."

De staat Israël, ook zo'n punt. De kleine christelijke fractie in Brussel wil de banden tussen de EU en Israël versterken en strijden tegen alle vormen van antisemitisme. Belder constateert een "wassend getij" van Jodenhaat, ook in West-Europa, ook in Nederland. "En die blijft vaak onbeantwoord. Maar de ChristenUnie/SGP zal altijd zijn stem verheffen voor onze oudste broeder, het Joodse volk."

Nationale belangen

Naast deze ethische zaken spelen uiteraard ook de stoffelijke belangen een rol in Brussel. "Vaak is het een keihard spel van nationale belangen", gaf Bas Belder aan. Een 'spel' waarbij de innovatieve Nederlandse vissers zomaar het slachtoffer kunnen zijn. Net zoals onze scheepsbouw, die volgens de Europoliticus miljarden aan orders is misgelopen doordat Spaanse scheepswerven staatssubsidie ontvangen. "Er is geen gelijk speelveld. Wij willen eerlijke, principiële samenwerking. Wij willen ernstige ziekten tegengaan, maar niet door middel van embryonaal stamcelonderzoek. Dat is: eerst doden en dan levens redden. Wij maken ons sterk voor alternatieven. Maar er heerst een heftige seculiere geest. Die beneemt je de adem. Tegelijkertijd weten we dat het niet onze strijd is, maar de strijd van Christus. Wat wij doen is een zuiver Bijbels geluid voortbrengen in Europa. Het gaat daarbij niet om onze eer, maar om Gods eer."

Oekraïne

Belder en het publiek – een redelijke volle zaal – kregen vervolgens een aantal stellingen voorgelegd door gespreksleider Ron de Rover, fractievoorzitter van de eilandelijke ChristenUnie. Zoals: de EU zou aan kracht en geloofwaardigheid winnen als ze als eenheid naar buiten treedt bij internationale conflicten, zoals nu tijdens Oekraïne-perikelen. Belder was het daarmee eens. Maar, liet hij er direct op volgen, daar komt in de praktijk weinig van terecht. "Enkele grote lidstaten bepalen de opstelling van de EU, in het geval van Oekraïne vooral Duitsland. De hoge vertegenwoordiger voor het buitenland, mevrouw Ashton, wordt links en rechts gepasseerd door Londen, Parijs en Berlijn. Er is veel te weinig coördinatie. Nee, de realiteit stemt niet tevreden."

Ook het internationale recht tussen Israël en de Palestijnen kwam aan de orde. Belder liet een ander licht schijnen op de veelgehoorde opvatting dat de grenzen van 1967 als uitgangspunt moeten dienen voor een tweestaten-oplossing. "Dat zijn wapenstilstandsgrenzen uit 1949. Het zijn geen grenzen." Volgens Belder is er door de secularisatie minder begrip voor het Jodendom. "Waarom deze haat? Men keert zich tegen de God van Israël, dat proef ik."

Aanlandplicht

De visserij, ook een onderwerp dat veelvuldig in relatie met Brussel wordt gebracht. En vanuit Nederlands oogpunt meestal niet positief. Nu is er weer die aanlandplicht: ook bijvangst moet aan wal worden gebracht. Vissers verwachten dat dit de doodsklap is voor de branche, hoewel er tijdens het werkbezoek, vrijdag overdag, ook optimisme te horen was. Belder zei dat zijn fractie de aanlandplicht had willen tegenhouden, door middel van een amendement, maar helaas zonder succes. "Er wordt totaal geen rekening gehouden met de visserijsector." Hij weet de regel aan de nationalistische Fransen en de groene lobby, en zei te proberen nog wat recht te trekken. "Dat bijvoorbeeld schol met overlevingskansen toch nog kan worden teruggegooid. En dat de quota's naar boven worden bijgesteld." Belder zei zich ook hard te willen maken voor Europese subsidie voor innoverende bedrijven, zoals Greenpoint in Oude-Tonge.

Tot slot kwam vanuit de zaal het idee om uit de EU te stappen. Slecht idee, vond Bas Belder dus. "Dan hoor je in Brussel ook niet meer over Israël en christenvervolging." Waarna hij iedereen opriep op 22 mei te gaan stemmen op de ChristenUnie/SGP. De fractie heeft nu twee zetels in het Europees Parlement. Lijsttrekker is Peter van Dalen. Bas Belder is nummer twee.

'Geweldige dag op Goeree-Overflakkee'

Europarlementariër Bas Belder was vrijdag 9 mei de hele dag op Goeree-Overflakkee. Dit met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei. Overdag bracht hij werkbezoeken aan een aantal Stellendamse vissers, radijsteler Coolbergen, tomatenkweker Van Noord en Greenpoint Holland-Zeeland, dat werkt aan een tankstation voor duurzame brandstof. "We hebben een geweldige dag gehad", zei Belder tijdens de afsluitende verkiezingsavond in Ouddorp.