Afbeelding
Foto:

Tuincentrum Graka, Sommelsdijk

Inspelen op wat mensen zoeken. Dat is vanaf het begin het sterke punt van tuincentrum Graka. "Een prachtig product leveren", voegt eigenaar Hein Jan van der Kamp toe. "Wij zijn geen prijsvechter, bij ons draait alles om kwaliteit en service. De klant wordt nog persoonlijk geholpen. Wij lopen niet weg voor een klacht."

Het bedrijf, supergoed gelegen langs de doorgaande weg in Sommelsdijk, is in 1984 ontstaan als hoveniersbedrijf. De hoveniers De Graaf en Van der Kamp – in de naam van het bedrijf komen hun achternamen terug – werkten samen. Twee jaar later namen ze Tuincentrum Mastenbroek over. Zo ontstond Tuincentrum Graka Hoveniers. "Een druivenkasje, meer was het niet."
Al snel bleek het tuincentrum te klein. Daarom kwam er in 1990 een grotere kas: vijfhonderd vierkante meter. "Een hele stap", zegt Van der Kamp, die het bedrijf vanaf 1990 alleen voortzette. Om met de tijd moest er tien jaar later gemoderniseerd worden. "We hebben de oude kas afgebroken en een nieuwe gebouwd. Het winkeloppervlak groeide daarmee naar tweeduizend vierkante meter. Daarnaast kregen we een buitenruimte van zestienhonderd vierkante meter."
In 2003 is besloten het hovenierswerk te stoppen, zodat alle aandacht vanaf dat moment op het tuincentrum gericht kon worden. Zonder de 'groene kern' uit het oog te verliezen, is het assortiment in de loop der jaren veranderd en alleen maar groter geworden. "We hebben bijvoorbeeld het aanbod aan kamerplanten sterk uitgebreid en 'trend en sfeer' artikelen toegevoegd." Ook andere kansen zijn gegrepen. "In 2008 is de vogelspeciaalzaak Birdcenter Stores uit Dirksland overgenomen en hebben we de dierenafdeling opgeschaald. Ook zijn we vuurwerk gaan verkopen. Door dit alles is een flinke slag naar voren gemaakt." Inmiddels is Tuincentrum Graka dan ook uitgegroeid tot het grootste tuincentrum van Goeree Overflakkee. Ook vogelliefhebbers uit heel Nederland weten Birdcenter Graka te vinden.

Bij Tuincentrum Graka werken een kleine twintig mensen: een vertienvoudiging van de personeelsomvang in 1986. "Veel personeelsleden werken hier al heel lang: vaste, vertrouwde gezichten, die de klanten kennen en weten hoe ze klanten moeten bedienen."
In het familiebedrijf van Hein Jan van der Kamp en zijn vrouw Adrie, die de administratie verzorgd, is ook hun zoon Leonard werkzaam. Hij houdt zich vooral bezig met de automatisering en de ontwikkeling van het tuincentrum. Alhoewel er natuurlijk het een en ander geregeld moet worden, is Hein Jan zoveel mogelijk op de winkelvloer. "Verkoop en advies, gewoon het contact met klanten." Planten en vogels, het zijn allebei grote liefhebberijen van hem.
De ambitie van het bijna dertigjarige bedrijf is duidelijk: geniet van het leven, binnen en buiten!

Afbeelding