Afbeelding
Foto: Streekarchief GO

INGEZONDEN:

Molen 'De Korenbloem' en Adriana van Aflaken

SOMMELSDIJK - Met belangstelling heb ik in de krant van dinsdag 29 april j.l. het verslag gelezen van het bezoek van de Amerikaanse familie Korvink aan 'De Korenbloem' in Sommelsdijk.

In het verslag werd gevraagd naar gegevens over de achtergrond van Adriana van Aflaken, die samen met haar man Aren Korvynck vermeld staat op de stichtingssteen van de molen uit 1705.

Stichtingssteen

Adriana van Aflaken werd op 22 december 1675 gedoopt in Sommelsdijk, als dochter van Daniël Lowijsz van Aflaken en Elisabeth Jacobsdr Bane. Daniël van Aflaken was procureur in Sommelsdijk. Adriana was de derde in een gezin van vier kinderen.
Ze trouwde in 1697 in Sommelsdijk met Aren Arentsz Korvynck, die een jaar of vier ouder was dan zij.
De vader van de bruidegom was molenaar op de voorganger van 'De Korenbloem'.
De vader van de bruid was, naast procureur/notaris, voor de Staten van Zeeland ontvanger van diverse belastingen in het toen Zeeuwse Sommelsdijk.
Adriana van Aflaken en Aren Korvynck kregen negen kinderen. Een aantal van de kinderen stierf als baby of kleuter. Adriana overleed vermoedelijk rond 1726.

Dochter van Daniël van Aflaken

De vader van Adriana was een vooraanstaande figuur in Sommelsdijk. Over hem valt nog veel te ontdekken.
Daniël van Aflaken werd in 1644 in Sommelsdijk gedoopt. Zijn ouders waren Lowijs van Aflaken en Adriaantje Pieters. Daniël wist ambtelijk carrière te maken in Sommelsdijk en was waarschijnlijk een welgesteld man.
In het Utrechts Archief, het Stadsarchief van Rotterdam en het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg komt hij voor als "notaris te Sommelsdijk". Dat is opmerkelijk omdat er, voor zo ver we weten, geen notarieel archief van hem bekend is.
Daniël van Aflaken was overigens niet van onbesproken gedrag. In 1691 bracht ene Pieternelle Kattestaart in onecht een kind van hem ter wereld dat in Sommelsdijk gedoopt werd en de naam Daniël kreeg.

Wie meer wil weten over de familie Van Aflaken, kan verder zoeken in het Streekarchief Goeree-Overflakkee en het daar aanwezige archief van de Stichting Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee.

CATHY WESTDORP
Dirksland