Riet van der Groef-van Prooijen.
Riet van der Groef-van Prooijen. Foto: Adri van der Laan

Riet van der Groef–van Prooijen al 35 jaar pedicure

DIRKSLAND - Om Riet v.d. Groef-van Prooijen te kunnen interviewen heb ik als vermeende klant een afspraak gemaakt om een pedicure behandeling te laten doen. Vol in tenue staat ze in haar tuin als ik aan kom rijden. Ze is zeer verrast als ze ook haar dochter en schoondochter ziet, die haar in het zonnetje komen zetten met een mooi boeket en een heerlijk stuk gebak.

Tekst en foto: Carin van Buren

Riet v.d. Groef viert dit jaar haar 35-jarige jubileum als pedicure. Vijfendertig jaar geleden, nadat haar kinderen groot genoeg waren, heeft ze in Rotterdam de opleiding gevolgd om pedicure te kunnen worden. Met de steun van man en kinderen, die regelmatig als 'proefkonijn' mochten fungeren, is het haar gelukt om deze opleiding met goed resultaat te voltooien. In het begin van haar praktijk ging ze zelf, vanuit de Emmalaan, op pad om bij de klanten thuis een behandeling te geven. Echter 22 jaar geleden, na een verhuizing, werd het mogelijk om een praktijk aan huis te realiseren en werkt ze nu nog steeds vanuit thuis. Wel komt ze nog met regelmaat in het ziekenhuis en Calando, als daar gevraagd wordt om een pedicure behandeling. Het geeft haar veel voldoening om dit werk op die plaatsen te mogen doen. "Iemand mooi maken, zich goed laten voelen, ondanks alle zorgen die deze mensen met zich mee dragen."

Vanaf de eerste dag

Er zijn twee klanten die al vanaf de eerste dag nog steeds trouw de praktijk van Riet bezoeken. Omdat dit toch wel een heel bijzonder feit is, genieten deze klanten van een speciale gereduceerde prijs.
Ze heeft meerdere klanten van boven de 100 jaar gehad. Daarbij zat een mevrouw die in drie verschillende eeuwen had geleefd, van 1898 - 2001. Deze mevrouw kreeg voor haar 100e verjaardag het boekje 'Dirksland en vroegere tijden' overhandigd wat door Riet en haar man is geschreven. Verder heeft Riet nog nooit enige reclame hoeven maken, de klanten kwamen vanzelf, door de goede mond-op-mond reclame die klanten van haar maakten. Riet heeft voor iedere klant tijd genoeg en een luisterend oor. Tijdens de behandelingen worden er heel wat onderwerpen besproken, van luchtig tot serieus.

Nadat haar man veertien jaar geleden is overleden, vond Riet veel steun in haar werk. Ze is na de begrafenis dan ook zo snel als mogelijk weer aan het werk gegaan. De combinatie met de zorg voor haar hondje, haar werk en de goede band met haar buren heeft ervoor gezorgd dat ze haar draai weer heeft gevonden.
Riet doet dit werk met zoveel plezier, eigenlijk ziet ze het meer als hobby. "Het mooie van dit werk is dat er aan die voeten een uniek mens vast zit". Tijdens het vertellen over haar werk straalt Riet het plezier wat ze hierin beleeft helemaal uit.
Met haar 72 jaar is ze nog niet van plan om te gaan stoppen met het uitoefenen van haar beroep. Uiteraard werkt ze wel minder dan vroeger, maar hetgeen dat ze nog werkt wil ze graag zo houden. Doordat ze zelf haar tijden in kan delen is het voor klanten mogelijk om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat een afspraak bij haar te maken.

De praktijk ziet er heel fris en modern uit. Een keurige ruimte die is aangekleed met zwart/wit kleuren. Riet vertelt dat ze na iedere behandeling uiteraard alle instrumenten reinigt. Hygiƫne, geduld en preciesheid staan zeer hoog in het vaandel. Riet volgt geen nascholing meer, maar blijft door het lezen van vakbladen en de informatie vanuit haar leveranciers goed op de hoogte van alle veranderingen die plaatsvinden in haar beroep. Achter de ruit prijkt het bordje van ProVoet, dit bordje geeft aan dat Riet haar werk mag uitoefenen.