Afbeelding
Foto: PR

GO-College organiseert Dag van de Techniek

OUDE-TONGE - Vrijdag 23 mei zet een aantal technische bedrijven de deuren open ter gelegenheid van de Dag van de Techniek. Initiatiefnemer hiervoor is Jan de Jong van GO-College.

Door Adri van der Laan

Jan de Jong, directeur-bestuurder van mbo-opleidingsinstituut GO-College, geeft graag nadere uitleg over dit initiatief, dat voor de eerste keer op het eiland plaatsvindt. Hij wil belangstellenden, jongeren en ouderen, graag een kijkje laten nemen bij de technische bedrijven die er in de regio te vinden zijn. Natuurlijk wil hij hiermee ook de mogelijkheden van GO-College tijdens deze dag onder de aandacht brengen. Een ieder die belangstelling voor deze dag heeft, zowel het bedrijfsleven als andere geïnteresseerden, kunnen contact met GO-College opnemen.
Een beetje jaloers heeft Jan de Jong naar het evenement Kijk bij de Boer gekeken, waarbij een aantal agrarische bedrijven de deuren openzette en zo een kijkje op de boerenerven liet nemen. "Het zou mooi zijn als ook de technische bedrijven in de regio een dergelijk evenement zouden kunnen organiseren". Het is de bedoeling dat de open dag vrijdag 23 mei hiertoe een aanzet zal geven.

Volgens De Jong hebben de technische bedrijven veel te bieden en ook iets te laten zien aan belangstellenden. Maar het openstellen van een bedrijf waarbij hun activiteiten worden getoond, heeft niet alleen het voordeel dat een breder publiek bij 'de techniek' wordt betrokken. Jan de Jong wijst erop dat er een tekort dreigt aan technici in Nederland. En dit geldt zeker voor het eiland. Tot voor kort was men voor mbo-techniekonderwijs aangewezen op 'de overkant'. De leerlingen die voor techniek kozen, bleven dan veelal ook werken in de regio rond Rotterdam. Zodoende is het voor technische bedrijven op het eiland moeilijk om aan goed opgeleid technisch personeel te komen. De Dag van de Techniek is dan ook, volgens Jan de Jong, een goede kans om het vak techniek en het mooie van het werken in dit vak te presenteren.

De Dag van de Techniek zal, volgens Jan de Jong, ook wel verrassingen opleveren, want velen realiseren zich niet welke "mooie technische producten" er op het eiland vervaardigd worden.

Aanmelden

Tijdens deze eerste Dag van de Techniek op Goeree-Overflakkee zal een geselecteerd aantal technische bedrijven hun deuren openzetten voor alle belangstellenden. De organisator ziet de dag ook als een middel waarbij bedrijven en eventuele toekomstige werknemers met elkaar in contact gebracht kunnen worden. Om te garanderen dat men genoeg tijd heeft voor elkaar, moeten zowel bedrijven als bezoekers zich eerst aanmelden via dagvandetechniek@gocollege.nl. Het zal "een dag worden waar we bezoekers het technisch proces kunnen laten zien, horen, voelen, ruiken, proeven of mee laten doen", aldus Jan de Jong.

GO-College

Het GO-College is twee jaar geleden, na jarenlange voorbereiding, van start gegaan. Inmiddels is er een aantal leerlingen die via bedrijven een MBO-techniekopleiding volgen bij het college. De erkende opleiding wordt in nauw overleg met de bedrijven, waar de leerlingen werken, samengesteld. Het voordeel is dat de leerlingen werkervaring opdoen en tijdens dit werken ook leren, "want leren is ook doen", aldus Jan de Jong.

Als er bedrijven zijn die mee willen doen aan de Dag van Techniek, dan kunnen zij zich aanmelden. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Aanmelden alleen via: dagvandetechniek@gocollege.nl

Zie ook www.gocollege.nl