Als het vliegtuig komt, wordt er gezwaaid en gefotografeerd. Foto: Martijn de Bont
Als het vliegtuig komt, wordt er gezwaaid en gefotografeerd. Foto: Martijn de Bont Foto:

Herdenken en vieren

GOEREE-OVERFLAKKEE - In verschillende plaatsen zijn de doden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Positief is dat er bij de diverse herdenkingen ook kinderen aanwezig zijn. Ook de derde generatie na de Tweede Oorlog is bewust bezig met het stilstaan en herdenken van de slachtoffers. Na dodenherdenking wordt Bevrijdingsdag gevierd. Op het eiland gebeurde dat door de herdenkingsvlucht van een Avro Lancaster bommenwerper.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Op Goeree-Overflakkee zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdvijftig slachtoffers gevallen. De geschiedenis is op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig. Zoals de bunkerlinie die liep vanaf de Stellendamse haven tot De Punt. In het natuurgebied is nu een bunkerroute uitgezet, bezoekers maken tijdens de wandeling kennis met het bunkercomplex. De informatiepanelen van WO2GO geven aan op welke plaatsen er luchtgevechten hebben plaatsgevonden boven het eiland en de plaatsen waar vliegtuigen zijn neergestort. Recent zijn de Stolpersteine geplaatst, kleine 'struikelsteentjes' als gedenksteen voor de omgekomen Joden.

Dodenherdenking

Tijdens de dodenherdenking worden niet alleen de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 staat Nederland ook stil bij alle Nederlandse soldaten die zijn gevallen tijdens vredesmissies en oorlogssituaties na 1945.

Bevrijdingsdag

Na het herdenken van de doden is 5 mei de dag om te vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Op die dag vieren we dat ons land is bevrijd van de Duitse bezetting. Toch is bevrijdingsdag niet alleen een feestdag. Het is ook de dag om stil te staan bij de mensen die in onvrijheid leven. Want op veel plaatsen lijden mensen dagelijks onder gewapende conflicten.

Over Goeree-Overflakkee vloog op bevrijdingsdag een Avro Lancaster bommenwerper. De herdenkingsvlucht is uniek omdat er in Europa nog maar één vliegend exemplaar is van dit type toestel. Met deze vlucht eert de Royal Air Force de bemanningen van de vier Lancasters die op het eiland zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees de verslagen van vijf herdenkingsbijeenkomsten op pagina 16 en 17.