Jan Vayne in actie tijdens het benefietconcert.
Jan Vayne in actie tijdens het benefietconcert. Foto: Hans Villerius

Geslaagd benefietconcert voor Liliane Fonds

MIDDELHARNIS – In de Rabobankzaal van het Diekhuus werd vorige week donderdagavond een benefietconcert gegeven ten bate van het Liliane Fonds. Tijdens een voorprogramma van het concert trad zangeres Els van de Wetering op, begeleid door gitarist André Visbeen. Het hoofdprogramma werd verzorgd door één van Nederlands toppianisten: Jan Vayne. De avond werd georganiseerd door serviceclub Ronde Tafel Goeree-Overflakkee en bracht, na aftrek van de onkosten, € 1225 op.

Door Hans Villerius

Het Liliane Fonds (www.lilianefonds.nl) zet zich, sinds zijn oprichting in 1980, in om kinderen met een handicap, die daardoor anders een uitzichtloze toekomst zouden hebben, te helpen weer een kansrijk leven te geven. In 2012 konden, in drie continenten, 83.000 kinderen worden geholpen op weg naar hun volwassenheid, die daardoor nu normaal mee kunnen doen in de samenleving. Dit vertelde de heer Oostveen donderdagavond namens het Liliane Fonds in het Diekhuus. Hij zei het "geweldig" te vinden hier deze avond te mogen staan, om kort iets over het werk van 'zijn' hulporganisatie te vertellen bij mensen die speciaal hiervoor dit benefietconcert hadden georganiseerd. "Af en toe organiseren we inderdaad iets leuks", gaf ook de voorzitter van Ronde Tafel Goeree-Overflakkee aan, "een leuk project, waarvan dit concert voor het goede doel er één is".

Interactie

In een aantal Engelstalige liederen en hits uit diverse jaargangen vulde Els van de Wetering met haar warme volle stem de Rabobankzaal tijdens het voorprogramma, met telkens een korte uitleg voorafgaand aan de nummers die ze met zichtbaar genoegen zong en waarbij ze af en toe door André ook vocaal werd ondersteund. Hun optreden oogstte grote waardering.
Het hoofdprogramma met Jan Vayne aan de vleugel kon dan ook alleen maar tegenvallen, zo gaf Vayne zelf meteen al aan toen hij aan zet was om het concert voort te zetten. Op de hem eigen wijze, met een grol en een grap, zorgde hij voor veel interactie met het publiek, dat hem mocht bestoken met thema's waarover hij zou gaan improviseren. En ook dat deed hij op eigen wijze: de thema's aan elkaar rijgend, over en door elkaar heen buitelend tijdens het spelen, van de ene toonsoort naar de andere schietend, waarbij virtuositeit en verstillende passages elkaar afwisselden.
Af en toe, maar ook dat is Vayne eigen, vroeg hij iemand uit het publiek 't even voor te zingen als hij of zij met een 'verzoeknummer' kwam. Zo klonk met enige regelmaat een zware basstem vanaf de tribune, om aan te geven waarover een volgende improvisatie 'moest' gaan. Maar ook werd een vijftienjarige luisteraar, die de concertgever uitdaagde om op een thema van Chopin te improviseren, door Vayne uitgedaagd om zelf op de vleugel op het podium voor te komen spelen welk muziekstuk de jongeman dan precies bedoelde... En ook dát gebeurde!

Kruukplaetjes

Natuurlijk mag ook niet onvermeld blijven dat één van de luisteraars onvervalst Flakkeese kruukplaetjes had gebakken en daarvan een diepvriesdoos vol aan Jan Vayne gaf voordat het concert begon. En Vayne, die vanzelf nog nooit van dit koekje had gehoord, vond ze verrukkelijk!
Kortom: Ronde Tafel Goeree-Overflakkee organiseerde een zeer muzikale avond met veel spontane gezelligheid en een bijdrage aan het goede doel. Prachtige elementen die elkaar donderdagavond ontmoetten in het Diekhuus, een plaats waarvoor deze locatie juist is bedoeld. En Vayne gaf aan graag nog eens naar het Diekhuus terug te komen. Misschien ook wel voor de kruukplaetjes…