De prijswinnende families Teerling (l.) en Klink (r.) ontvangen hun prijzen uit handen van resp. Ad en Kees Keizer, voor de ingang van hun Landwinkel. Foto: Hans Villerius
De prijswinnende families Teerling (l.) en Klink (r.) ontvangen hun prijzen uit handen van resp. Ad en Kees Keizer, voor de ingang van hun Landwinkel. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Prijswinnaars bij Landwinkel Keizer

STELLENDAM – De twee weken voorafgaand aan Pasen was er bij Landwinkel Keizer te Stellendam een actie waarbij klanten het aantal eieren in een originele eierenmand konden raden. Wie het juiste aantal had, of er het dichtst bij zat, won een kist met overheerlijke streekproducten, waaronder veel verse en duurzaam geteelde producten van het eigen landbouwbedrijf van de familie Keizer. Veel klanten hebben aan de actie meegedaan, "honderden" zegt Kees Keizer, "met soms verrassende aantallen die geraden werden, zelfs één die dacht dat dit 360 eieren waren!", lacht hij terwijl hij de bewuste mand met eieren laat zien. Het juiste aantal was 83, en dat werd door twee winnaars geraden: de families Klink uit Stellendam en Teerling uit Hellevoetsluis.

Door Hans Villerius

Deze families mochten vorige week woensdagmorgen hun prijzen op komen halen in de Landwinkel. Ze kregen daarbij meteen een korte rondleiding door het bedrijf en langs de theetuin die de familie Keizer ook runt en die de toepasselijke naam 'Keizershof' draagt.

Duurzame teelt

Beide prijswinnaars gaan wekelijks voor hun verse producten naar Landwinkel Keizer. "Dit is een winkel waar de spullen altijd goed zijn", zeggen ze. "Je próeft 't gewoon!" Keizer zelf legt uit hoe dat komt. "Onze producten worden duurzaam geteeld. Niet biologisch, want wij gebruiken wel kunstmest. Maar verder maken wij in principe geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, noch tegen onkruid, noch tegen insecten, ook niet preventief. Alleen als 't echt niet anders zou kunnen. Om onkruid tegen te gaan, leggen wij gronddoek over het perceel waarop we de gewassen verbouwen. En tegen insecten leggen wij zeer fijnmazig doek eroverheen, waar zelfs geen luis doorheen komt. Natuurlijk kun je als landbouwer wel tegen van alles spuiten, en als je een groot landbouwbedrijf hebt ontkom je daar ook niet aan, maar als consument krijg je die stoffen tóch binnen en gezond is dat niet. Wij hebben echter een kleinschalig landbouwbedrijf en hebben er bewust voor gekozen om onze producten duurzaam te telen. En ja, dát proef je! De mensen komen er inmiddels ook voor van buiten 't eiland, zoals één van deze prijswinnaars."
"Ja, wij zijn echt alert op welke groenten we kopen", zeggen Lennert en Marloes Teerling. "Je weet wat er tijdens de teelt met je eten gebeurt en de kwaliteit van wat híer verbouwd en geleverd wordt, daar kun je gewoon niet omheen! Het is gezonder en veiliger en daarom komen we elke week graag uit Hellevoet hiernaartoe."
"Dit soort reacties krijgen we steeds vaker", geeft Keizer aan. "Bij steeds meer mensen komt het besef hóe belangrijk het is dat aardappels, groenten en fruit op een voor de gezóndheid zo verantwoord mogelijke wijze worden verbouwd. Duurzame landbouw is alleen wel erg arbeidsintensief. We hebben het er veel drukker door gekregen, maar het is toch een bewuste keus geweest."

Landwinkel

De producten die de Keizers verbouwen zijn deels (aardappelen en uien) voor de grote handel, maar voor een belangrijk deel ook voor de verkoop in de eigen Landwinkel. Hier liggen momenteel de nieuwe aardappelen alweer van eigen akker. Dat laatste geldt ook voor groene asperges, die kleinschalig worden verbouwd. Voor aardbeien komen klanten overal vandaan, evenals voor de eigen geteelde bloemkool, boskroten, sla of spinazie. En vanuit een aantal bijenkassen maken ze zelf heerlijke honing. Wat niet van eigen teelt komt, betrekt Landwinkel Keizer van leveranciers uit de directe omgeving, zodat het hele assortiment zoveel mogelijk streekgebonden is. Dat geldt ook voor de sappen, waar geen E-nummers in zitten, voor het fruit, de zuivelproducten, noten, en niet in de laatste plaats voor het vlees, dat afkomstig is van een vleesboerderij uit Kerkwerve, waar men zelf de koeien fokt, die geen antibiotica krijgen of groeiversnellers.

Theetuin

Naast de Landwinkel is er de theetuin, waar in een heerlijke, rustige, groene omgeving genoten kan worden van een kopje koffie, thee, fris of ijs én van overheerlijke appeltaart of aardbeienrol uit eigen keuken. Afhankelijk van de weersgesteldheid, strijken in het seizoen dagelijks heel wat mensen neer in de 'Keizershof', bijvoorbeeld om hun fietstocht even te onderbreken en iets lekkers te gebruiken. De aanleg, enkele jaren geleden, van het fietspad langs de slikken tussen Melissant en Goedereede – en dat tevens langs het bedrijf van de familie Keizer voert – én de vrijwel gelijktijdige start van theetuin 'Keizershof' lijken wat dat betreft elkaars aanwezigheid zeker te versterken.
Landwinkel Keizer is gevestigd aan Damweg 1-a te Stellendam. Zie voor meer info www.keizeragf.nl.