Zeehondencrèche in Stellendam

Vervolg van de voorpagina

Yvette Lupgens, directie assistente United Fish Auctions, wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Jaap van der Hiele, waren maandag bij de Visafslag op de Stellendamse buitenhaven graag bereid om toelichting te geven op hun gezamenlijk drive en insteek om de zeehondencrèche daadwerkelijk van de grond te krijgen. "Wij zijn een zelfstandige, onafhankelijke stichting", verduidelijkt Hiele. "Wij zullen populair gezegd onze eigen broek moeten ophouden. Noch gemeente, noch UFA gaan hier een crèche exploiteren", vullen Van der Vlugt en Lupgens aan. "Wat wij met elkaar wel kunnen, is de samenwerking intensiveren, de krachten bundelen en gestalte geven aan gebiedsontwikkeling, duurzaamheid, verbreding van kennis en het stimuleren van innovatie".

Faciliteren

"Als UFA hebben wij onze faciliterende mogelijkheid aangeboden", zegt Yvette. "Eén van onze twee in eigendom zijnde loodsen staat thans leeg en wordt aan de stichting beschikbaar gesteld. De andere loods komt in de tweede helft van het jaar vrij en zou dan voor een vervolgfase ook gebruikt kunnen worden. Wij dragen graag ons steentje bij aan de gebiedsontwikkeling, die met de komst van de zeehondencrèche hier een flinke impuls krijgt".

Uitstraling

Wethouder Van der Vlugt noemt het een mooie toevoeging voor dit deel van het eiland. "Het past perfect in alle ontwikkelingen die zich hier in en rond de haven afspelen. Voor onze eigen bewoners en zeker ook voor de bezoekers van Goeree-Overflakkee wordt het een extra trekpleister. Je ziet dat steeds meer mensen hier een kijkje komen nemen. Logisch dat wij als gemeentebestuur eind vorig jaar, kennis dragend van de initiatieven voor de ontwikkeling van een tweede zeehondencrèche aan de Noordzeekust, onze contacten legden. Wij hebben gezamenlijk een basis gevonden voor verder overleg. Als wethouder ben ik trots dat de stichting voor onze gemeente kiest en aan de slag wil gaan. We zien het als een toevoeging voor dit hele gebied. Het krijgt beslist uitstraling. De zeehondencrèche past in het beeld dat wij nastreven om maatschappelijk verantwoord te werken. Als slechtweer voorziening sluit het aan bij onze toeristische-recreatieve aanpak".

Koppeling

Van der Vlugt ziet ook mogelijkheden voor een koppeling met het gemeentelijk Wsw-bedrijf, voor dagbesteding van medewerkers. Bestuurslid Hiele onderschrijft die mogelijkheid: "Je hebt veel fases in de opvang van de dieren. Nadat ze gevangen zijn en binnenkomen zouden deze medewerkers ons kunnen assisteren in de zorg, in het onderhoud en bijvoorbeeld bij het klaarmaken van het voedsel. Thans beschikken wij over een ploeg van rond de vijftien vrijwilligers. Wij willen straks met twee fulltime mensen werken". Hiele noemt de huidige bestuursleden Roalie en Frederika, beiden ervaringsdeskundigen. Die werken samen met een team van vrijwilligers die in twee ploegen 16 uur per dag worden ingezet.

Adviseur

Samen met adviseur Lenie 't Hart wordt nu de voorbereiding voor de startfase uitgevoerd. Dat het werk hier aan de kust nodig is blijkt wel uit het feit dat er alleen dit jaar al 32 levende zeehonden zijn opgevangen. Dan hebben we het over de strook van de Belgische kust tot aan de Tweede Maasvlakte. Daar komt in de toekomst nog een gebied bij tot Bloemendaal. Al die dieren hoeven dan straks niet meer op urenlang transport naar het Groningse Pieterburen. Het scheelt in reistijden en voorkomt extra stress bij de dieren. Opvang in eigen gebied betekent ook dat ze na een gemiddelde verzorging van 60 tot 90 dagen veel sneller weer in het eigen gebied kunnen worden teruggezet. "Wij streven samenwerking naar met alle andere opvangcentra. Wij scheppen geen solo-actie en zijn geen concurrentiebedrijf. Het welzijn van het dier is onze leidraad".

Contact visserij

Tot slot beamen alle drie de gesprekspartners dat zorgvuldig met de visserijsector gesproken zal worden. Samen kijken naar win-win mogelijkheden, educatieve uitingen verzorgen en mogelijkheden koppelen. "Wij staan aan de vooravond van een nieuwe uitdaging, waarbij met inschakeling van andere instanties ook de ontwikkeling van het Noordereiland in een aantrekkelijk toekomstperspectief komt te staan".