Afbeelding
Op de steiger in de Stellendamse buitenhaven, Jaap van der Hiele, Yvette Lupgens en Arend-Jan van de Vlugt. Foto: Hans Villerius

Zeehondencrèche naar Stellendam

STELLENDAM - "Wij zijn er klaar voor. Alle noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen. De vergunningen zijn aangevraagd. Het overleg- en communicatietraject met stakeholders, visserij en direct betrokkenen wordt nu concreet ingevuld. In de maand mei wordt een informatiebijeenkomst belegd. Stichting A Seal Stellendam, die zoals onze krant al eerder berichtte, graag opvang en verzorging van zieke en verdwaalde zeehonden uit Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren wil realiseren, heeft uiteindelijk voor de locatie Stellendam gekozen".

Door Jaap Ruizeveld

Dit zegt bestuurslid Jaap van der Hiele. In goede afstemming en samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee en de UFA (United Fish Auctions) wordt kennis gedeeld en informatie uitgewisseld. Het verlenen van faciliteiten, het ondersteunen bij communicatie en ook mogelijk projectbegeleiding zijn pijlers waarop kan worden verder gebouwd.

Positieve contacten

"De keuze voor het havengebied van Stellendam is in drie punten te verklaren", stelt Hiele. "De gunstige ligging. We hebben hier de mogelijkheid om heel snel te kunnen beginnen. De locatie - met ook uitbreidingsmogelijkheden in de nabije toekomst richting Noordereiland - is uitermate positief en de goede contacten en samenwerking in het voortraject met de gemeente Goeree-Overflakkee en de UFA waren voor ons doorslaggevend. A Seal Stellendam is een stichting waarbij de oprichters thans deel uitmaken van het bestuur. Het bestaat uit voorzitter Diederik van Liere, secretaris Rosalie Janac en penningmeester Marthijn Akkermans. Samen met de bestuursleden Jaap van der Hiele en Frederika Timmer.

Augustus

"Wij hopen op korte termijn de bij het Ministerie van Economische Zaken aangevraagde vergunning te ontvangen. Dan kan het voorbereidingsproces gelijk verder worden opgepakt. De UFA heeft voor de startfase van onze stichting al één van haar loodsen voor opvang beschikbaar gesteld. Daarnaast moet zorgvuldig de gemeentelijke procedure doorlopen worden voor afgifte van een omgevingsvergunning. Ook die aanvraag is ingediend. Daarvoor staan vaste termijnen. Zes weken ter visielegging en eventueel een gelijk tijdvak voor het afhandelen van zienswijzen. Als je van die gegevens uitgaat zou de zeehondencrèche in Stellendam medio zomer (augustus 2014) startklaar zijn".

Lees verder op pagina 3.