Siemon Bezuijen in zijn praktijkruimte te Goedereede. Foto: Arjo van der Graaff.
Siemon Bezuijen in zijn praktijkruimte te Goedereede. Foto: Arjo van der Graaff. Foto: Arjo van der Graaff

Siemon Bezuijen vestigt zich als zelfstandig GZ-psycholoog

GOEDEREEDE – Al een geruim aantal jaren is hij werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Tien jaar lang in complexe psychische- en verslavingsproblematiek (tbs-kliniek). Sinds twee en een half jaar in de verslavingszorg bij De Hoop GGZ. Daarnaast voert hij nu al weer vier jaar zelfstandig een praktijk als eerstelijns (thans generalistische basis GGZ geheten) GZ-psycholoog. Aanvankelijk in de praktijkruimtes van Huisartsenpraktijk Kop van 't Eiland in Ouddorp en in Goedereede, waar hij met veel plezier heeft gewerkt, maar sinds begin dit jaar in een eigen fraaie praktijk naast zijn huis. En hier werkt hij per 1 mei a.s. uitsluitend nog als zelfstandig GZ-psycholoog: drs. Siemon Bezuijen, 36 jaar, gehuwd en vader van vier kinderen.

Door Hans Villerius

Psychologenpraktijk Siemon Bezuijen – Praktijk voor Psychologie en Seksuologie. Zo staat het op zijn website. BIG-geregistreerd en aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS), de Christelijke Vereniging voor Psychiaters, Psychologen en Psychotherapeuten (CVPPP) hecht Bezuijen eraan om volgens de door deze beroepsgroepen vastgestelde beroepscodes te werken. "Dit betekent dat het werk van goede kwaliteit moet zijn en aan bepaalde normen voldoet. Het bedoelt ervoor zorgen dat de cliënt beschermd is tegen mogelijk onzorgvuldig handelen van een psycholoog", legt Bezuijen uit.
Voor hulpverlening in verband met diverse klachten kunnen mensen in zijn praktijk terecht. Naast GZ-psycholoog is hij seksuoloog, coach en mediator. In laatstgenoemde rol treedt hij op als onafhankelijk bemiddelaar in conflicten. De laatste twee activiteiten hoeven niet per se verband te houden met psychologische hulpverlening, maar kunnen hierop wel een mooie aanvulling vormen. En voor alle 'disciplines' geldt dat Bezuijen er de nodige opleidingen en twee postmaster opleidingen voor genoot.

Geen taboe

"Het is fijn te zien als de klachten van cliënten afnemen", zegt hij. "Vrijwel iedereen krijgt in het leven een periode, een levensfase, of raakt in omstandigheden waarin je psychologische hulp of ondersteuning nodig hebt. Net zoals je allemaal wel een keer de huisarts of de tandarts nodig krijgt. Er hoeft dan ook helemaal geen taboe op te rusten. Ook in tijden dat je 't emotioneel niet aankan of dat je in situaties terechtkomt waarin je voor jezelf vanbinnen vastloopt, is er hulp en zijn er effectieve therapieën. Gelukkig! Daarbij kunnen de klachten heel verschillend zijn. Iemand kan last hebben van trauma's, paniekaanvallen, somberheid, sociale angst, communicatieproblemen, sub-assertiviteit, burn-out, relatieproblemen, klachten of verslaving die verband houden met seksualiteit, dwangklachten, fobieën, of met vragen zitten rondom zingeving en identiteit. Wat dit laatste betreft: mijn praktijk heeft een christelijke mens- en levensvisie. Als christen en psycholoog zie ik dat psychische klachten vaak interfereren met de geloofsbeleving. Het is belangrijk dit te onderkennen."

Met en zonder verwijsbrief

Omdat Siemon Bezuijen BIG-geregistreerd is, verwijzen veel huisartsen patiënten voor psychologische hulp naar zijn praktijk. BIG-registratie is vereist wil behandeling voor vergoeding in aanmerking komen bij de zorgverzekeraar. Daar is ook de verwijsbrief van de huisarts voor nodig. Maar dit wil niet zeggen dat alleen cliënten met een verwijsbrief welkom zijn de psychologenpraktijk. Zonder verwijzing wordt men evengoed geholpen, alleen komen de kosten dan voor eigen rekening.
Recent is Bezuijen ook gestart in Sommelsdijk, in de praktijk van huisarts Groenenboom aan de Antoon Coolenstraat, zodat mensen niet per se naar de kop van het eiland hoeven om naar hun afspraak te gaan. "En", zegt hij: "ik houd er geen wachttijden op na. In principe moet iedereen die een afspraak wil maken, dezelfde week nog bij me terecht kunnen, ook in de avonduren!"
Psychologenpraktijk Bezuijen is gevestigd aan Zuidzijde Haven 8 te Goedereede, tel. 06 34388939, e-mail info@psychologenpraktijkbezuijen.nl. Zie voor meer info www.ppsb.nl.