Afbeelding
Foto: Sam Fish

Founding family uit USA bezoekt Korenbloem

SOMMELSDIJK – Iedereen die wel eens in Sommelsdijk is geweest heeft de Korenbloem wel gezien. De stellingmolen aan de Westdijk is opgericht in 1705 door de heren Korvynck (tegenwoordig geschreven als Korvink) en Aflaken. Onlangs kreeg de familie Korvink een rondleiding door de molen van hun voorvader door Gep van Middelkoop. Gep woont naast de Korenbloem en volgt de cursus 'Vrijwillig Molenaar'.

Door Sam Fish

Jack Korvink is in Nederland geboren in 1940, maar vertrok tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn ouders naar Amerika. De familie heeft zich daar gesetteld en is gaan uitbreiden. Jack is getrouwd met Lila, ze hebben twee kinderen en nog een aantal kleinkinderen. "Zijn oma woonde in Middelharnis en ging daar ook naar de Nederlandse Hervormde Kerk. We weten alleen dat haar achternaam Peekstok was", vertelt Gep. "Een deel van de familie is overleden tijdens de Watersnoodramp in 1953", vult Lila, de vrouw van Jack, hem aan.

Het eerste bezoek

"In 1994 kwamen we voor het eerst kijken bij de molen, maar helaas konden we niet naar binnen", vertelt Lila. "In 2003 kwamen we nog eens terug met de kinderen en kleinkinderen". Gep vertelt zijn kant van het verhaal: "Ik vond het raar dat er zo'n grote groep mensen bij de molen stond. Ik ging kijken en ze vertelden me dat zij familie zijn van één van de oprichters. Ik vertelde hen dat ik de sleutel had van de molen en sindsdien zijn we bevriend".

De Korenbloem

In de molen wordt de motor aangezet en dan kan de familie pas echt zien waar de molen toe in staat is. "De molen wordt niet meer gebruikt, maar hij werkt nog wel. Dus als het nodig is dan kan het", vertelt Gep. De familie stelt vragen en alles wordt uitgelegd. Alle verdiepingen mogen betreden worden door de familie Korvink en ze kijken hun ogen uit. "Het is fijn om te zien dat de molen zo mooi bewaard is gebleven", zegt Heather, een dochter van Jack. "We gaan zeker weten wat vaker langskomen".

Molenstichting

De molen wordt goed onderhouden. De Korenbloem is in de 300 jaar dat hij staat al twee keer gerestaureerd en is tegenwoordig onder beheer van Molenstichting Goeree-Overflakkee. Voor meer informatie over de Korenbloem en de elf andere molens op Flakkee kunt u kijken op www.gomolens.nl.

Familie Aflaaken

Over de familie Aflaken is bij ons, bij de Molenstichting en bij de familie Korvink niets bekend. Mocht u iets weten, laat het ons dan horen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding