Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (l.) en heemraad Maarten van Hulst ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst Afvalwaterketen Goeree-Overflakkee. Foto: Hans Villerius
Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (l.) en heemraad Maarten van Hulst ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst Afvalwaterketen Goeree-Overflakkee. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Overeenkomst voor afvalwaterketen G-O

MIDDELHARNIS - Wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee en heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta hebben donderdagmorgen 24 april de samenwerkingsovereenkomst Afvalwaterketen Goeree-Overflakkee ondertekend bij de rioolwaterzuivering in Middelharnis. Deze samenwerking moet leiden tot een verminderde kostenstijging van € 1,1 miljoen euro in 2020.

Door Hans Villerius

Op Goeree-Overflakkee is begin juli 2012 een feitenonderzoek opgeleverd, een soort 0-meting van waar men op dit moment staat als het om het verzamelen en zuiveren van afvalwater gaat en dat inzichtelijk maakt waar op bespaard kan worden. Na de oplevering van het feitenonderzoek werd eerst voorrang gegeven aan de samenvoeging van de vier voormalige gemeenten op het eiland, om daarna – nu dus – de samenwerking in de afvalwaterketen weer voortvarend op te pakken.

Fundament

Gemeente en waterschap gaan een afvalwaterketenplan opstellen. Daarin wordt beschreven hoe de mogelijke besparingen die in het feitenrapport genoemd worden, kunnen worden bereikt. Met name door de riolering, het transport van afvalwater en de rioolwaterzuivering als keten te bekijken en eventuele maatregelen uit te voeren daar waar ze het meest opleveren en het minst kosten.
"Dit willen we bereiken door als waterschap en gemeente op dit gebied met elkaar samen te gaan werken. Door slimmer na te denken, op eenvoudiger manieren te werken en de verschillende systemen op elkaar af te stemmen", zegt heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta. "Ook de ondergrondse leidingen moeten beter op elkaar worden afgestemd. Verder willen we met elkaar kennis vergaren en de kennis die we al hebben samen delen, zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Hiervoor gaan we ook op Goeree-Overflakkee, net als we nu al in de Hoeksche Waard doen, gebruikmaken van het ISA-systeem, waarmee we op afstand kunnen monitoren en sturen."
"De relatie tussen de gemeente en het waterschap was al goed, maar zal door de Afvalwaterketen verder worden versterkt", geeft wethouder Arend-Jan van der Vlugt aan. "Met het ondertekenen van de overeenkomst is een fundament gelegd om kansen te benutten in de kwetsbaarheid van de huidige systematiek. De gemeentelijke herindeling is bedoeld om de slagvaardigheid te vergroten en daar plukken we nu ook op dit terrein de vruchten van. En door de besparende maatregels zal het uiteindelijk ook voordeel opleveren voor de inwoners van Goeree-Overflakkee."

Kopgroep

De basis voor de (verdere) samenwerking en de samenwerkingsovereenkomst werd gelegd in mei 2011, in het Bestuursakkoord Water. In dit document werden onder meer afspraken gemaakt over het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen. Dit levert naar verwachting de komende jaren een aanzienlijke landelijke besparing – een verminderde kostenstijging – op van 380 miljoen euro.
"We zijn één van de laatste regio's die deze afspraken met het waterschap maakt", zegt Van der Vlugt. "De visitatiecommissie o.l.v. Carla Peijs gaf aan dat wij op dit gebied wat achterliepen, maar nu zijn we op weg om tot de kopgroep te gaan behoren!"
Na het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst was er een korte rondleiding over de rioolwaterzuiveringsinstallatie te Middelharnis, de grootste van het eiland.