Past dyslexie in het passend onderwijs?

Het zal u niet ontgaan zijn: de wet op het Passend Onderwijs gaat van kracht. Er wordt over gesproken in de media, op scholen en onder ouders. Wat houdt deze wet in en wat betekent dat voor uw kind met dyslexie?

Scholen krijgen met de ingang van 1 augustus 2014 een zorgplicht. Dat betekent dat scholen elk kind een passende onderwijsplek moeten bieden. Dat kan zijn op de school van uw keuze, mogelijk met extra ondersteuning, of op een andere school in het regulier of speciaal onderwijs. Scholen en ouders gaan in dit proces nauw samenwerken: geen ingewikkelde indicatieprocedures meer, de 'rugzakjes' verdwijnen.

Welke ondersteuning is nodig?

Veel kinderen met dyslexie hebben extra begeleiding in de klas nodig. Dat kan in veel gevallen gelukkig opgevangen worden door de eigen leerkracht. Scholen zullen – in de lijn van passend onderwijs – investeren in vergroting van expertise van leerkrachten op het gebied van dyslexie. Daarnaast zullen scholen keuzes maken over de manier waarop de klas als groep wordt georganiseerd, om zo tegemoet te komen aan de behoeften van lees/spellingzwakke kinderen.

Als er meer nodig is.

Voor kinderen met ernstige, enkelvoudige dyslexie is er sinds 2009 de mogelijkheid om voor vergoede behandelingen in aanmerking te komen. Deze behandelingen, die worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeraars, worden door specialisten uitgevoerd. Deze orthopedagogen, dyslexiespecialisten of logopedisten werken onder supervisie van een GZ-psycholoog. Of uw kind in aanmerking komt voor een dergelijke vergoede behandeling is na te vragen bij de school van uw kind.
Ouders zijn het eerste aanspreekpunt in deze externe behandeling; een deel van de oefening vindt dan ook thuis plaats. Onderwijsadviesdienst Centraal Nederland, die nu ook behandelingen in Middelharnis verzorgt, steekt in op samenwerking met ouders en scholen. Immers, als de driehoek tussen ouders, leerkracht en behandelaar klopt, is er veel meer resultaat mogelijk, aldus Centraal Nederland.

Als er nog meer nodig is.

In enkele gevallen is opvang van uw kind in het speciale basisonderwijs, dat zal blijven bestaan, nodig. Ook dan wordt gekeken hoe de dyslexie behandeld kan worden en wordt er gezocht naar het onderwijs dat bij uw kind past. Ook dan kan een kind in aanmerking komen voor de externe behandeling. Centraal Nederland biedt op al deze niveaus een totaalpakket aan: onderzoek van leerlingen, adviseren en coachen van leerkrachten en intern begeleiders en ouders, alsmede dyslexiebehandelingen. Kijk voor meer informatie op: www.passendonderwijs.nl, www.centraalnederland.nl.