3MO protesteert al geruime tijd tegen de plannen voor meer windturbines. Archieffoto Eilanden-Nieuws.
3MO protesteert al geruime tijd tegen de plannen voor meer windturbines. Archieffoto Eilanden-Nieuws. Foto: Archief

3MO naar Den Haag met petitie voor ministers

GOEREE-OVERFLAKKEE – De ministers Henk Kamp en Melanie Schultz van Haegen en de gehele Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu krijgen donderdag 24 april een petitie aangeboden over het thema 'draagvlak voor windenergie'. De petitie is een initiatief van de recent opgerichte stichting Windmolenklachten. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers uit alle provincies. Namens Zuid-Holland is Gudi Schouten van 3MO (Mega Molens Mega Overlast) op Goeree-Overflakkee aanwezig in Den Haag.

Door Kees van Rixoort

De overhandiging van de petitie, om kwart voor tien in de ochtend, gaat vooraf aan het debat in de Tweede Kamer over onder meer de Structuurvisie Windenergie op Land. In de petitie staat dat het draagvlak voor windenergie sterk onder druk staat. "Er zijn nu al meer dan 100 belangenorganisaties en actiegroepen. Wij stellen vast dat bij de beslissing om te komen tot plaatsing van windmolens te weinig wordt geluisterd naar de wensen van de bevolking en verzoeken om een betere bescherming van woon- en leefomgeving, een eerlijke compensatieregeling voor omwonenden en een realistische analyse en onderbouwing van de kosten voor de realisatie van windenergie."
3MO vat de petitie als volgt samen: "Wij zijn voorstander van betere inpassing en regelgeving voor windturbines op land en binnen de 12-mijlszone. Burgers moeten meer worden betrokken. Bij de realisatie van windenergie moet het risico door investeerders worden gedragen en niet via subsidie worden afgewenteld op de bevolking."
De avond vóór de overhandiging van de petitie, 23 april, zitten vertegenwoordigers van de belangenorganisaties op de publieke tribune bij het debatprogramma Arena (Nederland 2). Tijdens de live-uitzending gaan politici en ontwikkelaars met elkaar in discussie over windenergie.