Een duinovergang bij Ouddorp op een rustige dag. Foto: Hans Villerius
Een duinovergang bij Ouddorp op een rustige dag. Foto: Hans Villerius Foto:

Marktpartijen kloppen aan bij gemeente voor bouw strandhuisjes

Part noch deel

"Wat de informatie op genoemde website betreft kan ik kort en duidelijk zijn", stelt Tollenaar. "Wij hebben daar geen boodschap aan. De site is niet van ons. Waar het getal 72 slaaphuisjes vandaan komt weten wij niet en evenmin waar de suggestie, dat er dit jaar gebouwd wordt op Ouddorps strand, op is gebaseerd. Wij hebben aan die publicatie part noch deel. Laat dat duidelijk zijn. Strandbebouwing is een onderwerp dat wij in een zorgvuldig proces overleggen. Wij wegen het op voors en tegens. Pas daarna kunnen er politieke besluiten worden genomen. Ik wil dat graag toelichten."

Notitie

"Waarom de notitie Strandbebouwing in het college? In de eerste plaats omdat marktpartijen met serieuze verzoeken naar de gemeente zijn gekomen. Zij tonen belangstelling voor projectontwikkeling. Als bestuurder moet je daar dan iets van vinden. Je moet er aandacht aan besteden. Kijken of het past in het beleid. Of er mogelijkheden zijn voor realisatie en zo ja onder welke voorwaarden en omstandigheden. Of er sprake is van kwalitatief toegevoegde waarde. Wie er allemaal bij betrokken moeten worden voor overleg. Uit het collegebesluit mag niet gelezen worden dat wij zeggen: "We werken mee. De strandhuisjes komen er. Ook het genoemde stranddeel is nu nog een zoeklocatie". Wij bewandelen hier de koninklijke weg in het proces. Eerst een collegebesluit over de notitie en vandaar uit het brede overleg met stakeholders, instanties/instellingen. Kortom, met de samenleving. Dat overleg start op korte termijn en kan in het derde of vierde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. De reacties inwegend leidt dat dan tot een voorstel richting de gemeenteraad. Al dan niet doorzetten, of einde verhaal. Dat alles in een vrije discussie. Met open mind."

Heikel punt

Dat het onderwerp op de Kop van Goeree gevoelig ligt, is bekend. Maar de afgelopen jaren is er in de wereld van het toerisme en de recreatie heel veel veranderd. Destijds is het onderwerp in de voormalige gemeente Goedereede geparkeerd. In de aanloop naar de herindeling werd er geen nieuw beleid meer ontwikkeld. Ingezet werd op harmonisatie van beleid. Bovendien bleek dat de belangstellende marktpartij in die tijd weinig ambitie meer toonde voor vervolgstappen. Ook het weerstand effect (maagdelijk houden van het strand) speelde toen al een rol. Terug naar de actuele situatie, zegt de wethouder. Wij hebben nu een recreatievisie ontwikkeld en mogelijkheid geboden aan nieuwe doelgroepen om een rol te spelen in een stukje productdifferentiatie .Slaaphuisjes/strandhuisjes. Het past daarin. Wel beperkt en als er wat zou komen dan dient dat kwaliteit uit te stralen. Geen hokjes op een rij bijvoorbeeld. En ik herhaal het graag, alles via een gedegen verkennend proces. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid, is mijn credo."

Zorgvuldigheid

Dat het onderwerp niet eerder aan de orde is gekomen heeft te maken met het feit dat tot voor kort marktpartijen zich hiervoor niet aandienden. Dat is nu wel het geval. Er is behoorlijke interesse uit de markt. Het komt van zeer gerenommeerde partijen. Daarom hebben we nu als gemeentebestuur op het proces ingezet. Ik had het echt niet verstandig gevonden om het onderwerp te laten liggen. Natuurlijk besef ik dat er op dit moment reacties zullen zijn. Er zijn immers al veel projecten in ontwikkeling. Dat tekent overigens de dynamiek van de gemeente. Men kan er op vertrouwen dat wij zorgvuldigheid betrachten. Wetend dat enerzijds toeristen en recreanten naar het eiland komen voor rust en ruimte. Anderzijds de concurrerende vraagkant en wens signalerend gericht op vernieuwende elementen. Daarin moeten wij ons ook profileren. Beide elementen verdienen aandacht".

Afsluitende vraag aan de wethouder: Hoe staat u als bestuurder in het proces van strandbebouwing? "Als er een goed duurzaam vernieuwend concept ligt (vooral wat exploitatie betreft) dan wegen wij dat zorgvuldig het vervolgproces", besluit Frans Tollenaar.