De verkeersstromen in onder meer de Voorstraat wekken nogal eens wrevel op.. Foto: Martijn de Bonte
De verkeersstromen in onder meer de Voorstraat wekken nogal eens wrevel op.. Foto: Martijn de Bonte Foto:

Dirksland ziet er goed uit, maar het kan nog beter

DIRKSLAND – Is de dorpsraad van Dirksland van belang? Jazeker, was de reactie van verreweg de meeste dorpelingen op die vraag in de enquête leefbaarheid die de dorpsraad eerder dit jaar verspreidde. Toch waren er maar een paar Dirkslanders naar de bewonersavond gekomen. De dorpsraad had de bewonersavond georganiseerd om de enquêteresultaten bekend te maken én andere onderwerpen aan te snijden. De meeste bezoekers, vorige week dinsdagavond in De Schakel, waren raadsleden, ex-raadsleden, andere politici, ambtenaren en professionals van bijvoorbeeld de woningcorporatie en de politie.

Door Kees van Rixoort

De dorpsraad had 2182 enquêtes verspreid in Dirksland. Daarvan kwamen er 270 terug. Uit de resultaten komt het beeld naar voren van de tevreden dorpeling. Parkeerbeleid, aansluiting op openbaar vervoer, openbare ruimte, eenrichtingverkeer: allemaal in orde, volgens de meerderheid. Straatmeubilair ook, al mogen er wel wat meer afvalbakken in het dorp komen.
Grote voertuigen die binnen de bebouwde kom geparkeerd staan: bijna iedereen heeft er last van. Het zwembad mag niet sneuvelen en een ontmoetingsplek voor jongeren (JOP) hoort er gewoon te komen, maar wel een beetje uit de buurt van de woningen. Buurtpreventie: goed idee, maar veel enthousiasme om er zelf mee aan de slag te gaan, nee, dat is er niet in Dirksland.

Eenrichtingverkeer

"De meeste mensen vinden dat het er prettig uitziet in Dirksland", zei Pieter Lalleman, die de enquêteresultaten wereldkundig maakte. "Nou", reageerde een van de weinige burgers in het publiek, "er kan nog zat verbeterd worden, hoor. Sommige plaatsen zien er niet uit." Over het eenrichtingverkeer kwam ook een kritische opmerking los. "Het werkt helemaal niet goed. Als je voor het verkeer dat verkeerd de straat in gaat een euro per keer krijgt, dan heb je een leuk inkomen. De Zomerstraat, de Palingstraat, de Voorstraat… zelfs de politie rijdt tegen de richting in, zonder sirenes. Er wordt niet gehandhaafd."
Een eilandelijke groei met 10.000 inwoners, die nodig zou zijn om het ziekenhuis in Dirksland overeind te houden, vinden veel geënquêteerden geen probleem, zo bleek uit de diagrammen die Pieter Lalleman liet zien. Nog goed voor de overige voorzieningen ook. Maar een van de Dirkslanders in het publiek had duidelijk een andere mening. "Dan moet je straks een halfjaar wachten voordat je aan de beurt bent. En dat terwijl je een ziekenhuis om de hoek hebt. Crazy!"

Verbeterpunten

In het verleden hield de dorpsraad een jaarlijkse schouw met de gemeente Dirksland. "Kijken wat er verbeterd kan worden. Er zijn daadwerkelijk veel punten aangepakt", lichtte secretaris van de dorpsraad Frits Veringmeier toe. Een schouw zat er deze keer niet in, de gemeente had er geen tijd voor, maar kijkt wel welwillend naar punten die de dorpsraad aandraagt. De dorpsraad heeft namelijk alleen geschouwd, met een lijstje verbeterpunten tot gevolg. Een spiegel op weinig overzichtelijke kruisingen, bijvoorbeeld, hangende plantenbakken (zoals vorig jaar, "enorm gezellig"), een betere oversteek bij Vroonlande, een 'wegwijzer naar huisnummers' voor mensen die in Molenzicht moeten zijn, nog maar weer eens de parkeersituatie rond het ziekenhuis…
Het publiek in De Schakel voegde er nog een paar wensen aan toe. "De markt terug naar de Voorstraat. Dat was zó gezellig. Nu is de markt in een uithoek en het is er ook veel minder druk." Onder aan het enquêteformulier hadden Dirkslanders ook nog suggesties gezet. Zoals: handhaving van de maximumsnelheid in de 30-kilometerzone, aanpak van de verpaupering (slooppanden die nog net geen gevaar voor de omgeving opleveren, maar wel uitlokken tot brandstichting), de hondenpoep (het blijft een bron van irritatie) en de overlast van 'de Vic', een beter bospad bij Molenzicht en vaker een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) in het dorp.
"Naar aanleiding van de schouw en de enquête zetten we als dorpsraad een aantal stappen", zei Connie Bakker, voorzitter van de dorpsraad Dirksland. " Er is genoeg werk aan de winkel."

Verkeersveiligheid

Maar het ging niet alleen over de toestand in Dirksland, tijdens de bewonersavond. Ook de bevordering van de verkeersveiligheid op Goeree-Overflakkee kwam aan de orde. Dat is hard nodig, zo maakte Rien Villerius, beleidsmedewerker verkeer en vervoer van de gemeente, duidelijk. Want het aantal verkeersdoden op het eiland ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Tussen 2005 en 2012 vonden maar liefst 323 ongevallen plaats, waarbij 35 mensen om het leven kwamen. Het merendeel, 21, op de Rijkswegen N57 en N59. Villerius somde een hele serie maatregelen op, waaronder het aanleggen van een aantal rotondes en fietstunnels, en de omlegging van de N215 tussen Dirksland en Melissant. De entree van Melissant, nu een soort asfaltvlakte, krijgt een facelift die veel vriendelijker aandoet: een pleinvormige toegang met klinkers.

Windenergie

Tot slot kwam hét onderwerp van de laatste tijd aan bod: windenergie. Lennard Seriese, ambtenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee, presenteerde de stand van zaken en meldde dat er 160 zienswijzen zijn ingediend tegen het voorlopige plan om de windmolens op vijf clusters te concentreren. Wordt rond het begin van de zomer vervolgd in de gemeenteraad.
Vanuit de zaal en actiegroep 3MO, die ook een presentatie gaf, kwam wel enige tegenwind. "Een heilloze weg", zei Gudi Schouten van 3MO (Mega Molens Mega Overlast). "Er worden heel wat landschappen opgeofferd aan een achterhaalde en veel te dure technologie." "Erger dan de Fyra", zei iemand. Anderen noemden goede, duurzame alternatieven voor windenergie. Bij 3MO leeft de angst dat Goeree-Overflakkee nog veel meer windmolens tegemoet kan zien. Lennard Seriese ontkende dat, maar kon de actiegroep niet overtuigen.