INGEZONDEN:

Ruimte voor de boer

Chris Schaapman, Statenlid in de Provincie Zuid-Holland namens ChristenUnie en SGP, liet in de Statenvergadering eerder dit jaar zien welke visie ChristenUnie én SGP hebben op de agrarische sector.

Hij presenteerde een manifest met de titel 'Ruimte voor de boer'.
Ruimte voor agrarisch ondernemerschap, ruimte voor agrarisch natuurbeheer en ruimte voor regionale voedselproductie, zijn de drie thema's die de CU&SGP-fractievoorzitter naar voren bracht.
In de vergadering van Provinciale Staten van 11 december 2013 had Schaapman toegezegd de volgende keer op klompen te verschijnen. Daar hield hij zich aan en presenteerde een manifest waarin hij namens SGP én ChristenUnie liet weten waar deze partijen t.o.v. de Zuid-Hollandse agrariër staan.
De ChristenUnie&SGP-fractie juicht vermindering van de regeldruk toe. De agrariër moet meer gelegenheid hebben om zijn ondernemerschap te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld door een stimuleringsregeling voor (jonge) boeren.
Een boer, aldus Schaapman, staat dichter bij de natuur dan velen denken. "We juichen het toe dat boeren steeds meer de verbinding leggen tussen hun bedrijf en natuurbeheer". Provincies en natuurverenigingen kunnen daarbij een handje helpen om deze ontwikkeling te faciliteren waarbij natuurdoelen centraal staan.
Tenslotte wordt ook de afstand tussen agrariër enerzijds en dorp- of stadsbewoner anderzijds, kleiner. "Je creëert een lokale economie: voedsel wordt vlakbij geteeld en direct aan bewoners uit dorp en stad verkocht. Het boerenbedrijf en de nabij wonende burger gaan elkaar vaker ontmoeten èn waarderen", aldus Chris Schaapman.

Hieronder volgt de tekst van het manifest;

1. Ruimte voor agrarisch ondernemerschap
De export van landbouwproducten stijgt fors; de landbouwsector speel "een grote rol in het herstel van de Nederlandse economie". LTO wil succes vasthouden en geen lastenverzwaringen. De boer is terecht weer goed in beeld. Staatssecretaris Dijksma spreekt van een sector om de koesteren. Zuid-Holland ook, als het aan ChristenUnie en SGP ligt. Minder regels en maximaal heldere ruimte creëren voor agrariërs om hun ondernemerschap te kunnen uitoefenen. De provinciale overheid kan een positieve rol spelen in het terugdringen van het aantal regels met betrekking tot agrarisch beheer en het toegankelijk maken van een stimulerings- of investeringsregeling voor (jonge) boeren.
2. Ruimte voor agrarisch natuurbeheer
Natuurbeheer kost veel geld en juist de boer staat dicht bij de natuur. Een gouden combinatie ligt voor de hand en wordt in toenemende mate gemaakt: boeren nemen maatregelen op hun landbouwgrond tot behoud van natuur en landschap. Echter, voor de vergoeding die daar zij daarvoor kunnen krijgen, staat een veel te grote hoop administratieve rompslomp. Inzet van Zuid-Holland en andere provincies is nodig om dit efficiënter in te richten en de natuurdoelen centraal te stellen! Dat kan met inzet en betrokkenheid van natuurverenigingen.
3. Ruimte voor regionale voedselproductie
In dit tijdperk van mondialisering zijn dichtbij en menselijke maat belangrijke thema's. Voedsel dat bij wijze van spreken op loopafstand wordt geproduceerd (of mooier: groeit) verkrijgt steeds vaker de voorkeur van de consument. In Duitsland spreekt men in dit kader van een Grüne Wende. Vanuit het versterken van concurrentiepositie én de regionale economie is stimulering van deze sector gewenst; ruimtelijk en in het stimuleren van zichtbaarheid van de sector.

Ook als lokale fractie van de ChristenUnie willen we ruimte geven aan boeren die zich herkennen in de omschrijving van bovengenoemd manifest. Dit is niet voor niets ook één van de speerpunten van eilandmarketing, waarmee we ons mooie eiland verder "op de kaart" willen zetten.
Wij roepen hen dan ook op om contact met ons op te nemen om te kijken hoe we elkaar, ondernemers en politiek, kunnen helpen om op deze wijze de regionale economie verder te stimuleren!

Dit kan per mail; contact@christenuniego.nl of telefonisch via 06-30561955 (raadslid Bert Tuk)