'Slaaphuisjes' op het strand bij Dishoek.
'Slaaphuisjes' op het strand bij Dishoek. Foto: Shutterstock

Eerste stap gezet voor bouw 'slaaphuisjes' op het Ouddorpse strand

OUDDORP - "Slapen op het strand is een groot succes. Nederland krijgt er dit jaar liefst honderd strandhuisjes bij. Kustplaatsen waar deze huisjes gehuurd of gekocht kunnen worden zijn onder andere Nieuwvliet, Cadzand en Ouddorp. Voor onze badplaats op de Kop van Goeree wordt een aantal genoemd van liefst 72." Deze verrassende informatie staat op de website Strandhuisjesnederland.nl. Directe vraag is dan: Komen er daadwerkelijk huisjes op het Ouddorpse strand of zijn het speculaties? Een speurtocht wijst uit dat er wel degelijk aanleiding is om dieper op de materie in te gaan. Want vorige maand behandelde het college van burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee, tijdens een wekelijkse vergadering, de notitie Strandbebouwing. De eerste stap richting de bouw van huisje sop het strand is gezet

Door Jaap Ruizeveld

Het bleef daarbij niet bij een beschouwing. Er werd - op de ambtelijke notitie - een richtinggevend besluit genomen. Het college kan er zich, in principe, in vinden dat er in de strandzone Oosterduinpad-Westerweg in Ouddorp slaap/strandhuisjes kunnen worden geplaatst. Conform het ambtelijk advies is ingestemd met de notie Strandbebouwing. Dat houdt verder ook in dat het strand Brouwersdam als een potentiele locatie voor een strandhotel wordt aangemerkt. De burgemeester en wethouders hebben nadrukkelijk bepaald dat de notitie Strandbebouwing nu eerst in een zorgvuldig overlegproces aan diverse partijen zal worden aangeboden om reacties te krijgen.

Niet eerste keer

Het plaatsen van huisjes op het Ouddorpse strand is geen nieuw onderwerp. Jaren geleden, in de periode van de zelfstandige gemeente Goedereede, is dit item ook op tafel gelegd. Echter tot resultaten leidde het toen niet. Er was geen concreet (acceptabel) ontwerp en ook bleek in het voortraject dat de weerstand duidelijk groter was dan de steun voor een ontwikkeling, hetzij door een particulier dan wel marktpartij. Houd het strand maagdelijk vrij van bebouwing was de slogan.
Alles bij elkaar voldoende aanleiding om portefeuille-wethouder Frans Tollenaar nu om toelichting en uitleg te vragen. Wat is de stand van zaken? Wat speelt er? Waarop is de informatie op de website van Strandhuisjesnederland gebaseerd?

Lees verder op pagina 3.