Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Tevreden deelnemers cursus Lucht en Beweging

DIRKSLAND – In de achterliggende periode werd in zorgcentrum Geldershof te Dirksland de cursus Lucht en Beweging gegeven. Een cursus georganiseerd door de afdeling Goeree-Overflakkee van het Longfonds rayon Rijnmond en bedoeld om mensen met COPD en astma handvatten aan te reiken om in de praktijk van alle dag zo goed mogelijk met hun ziekte om te gaan.

Door Hans Villerius

De cursus werd gegeven door verpleegkundig specialist Elly Jordens en longverpleegkundige Marieke Lainert, beide verbonden aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland, en stond onder leiding van cursusleider Marion Tromp-van der Graaff.
Verdeeld over zeven lessen werden allerlei aspecten behandeld waarmee je als COPD- of astmapatiënt te maken kunt krijgen. Van theoretische wetenswaardigheden tot ademhalingsoefeningen toe. Donderdagmorgen 17 april werd de laatste les gegeven van de cursus, waaraan negen cursisten deelnamen. Er is maximaal plaats voor 12 deelnemers, die voor de hele cursus, incl. lesmap en -materiaal, € 60 betalen. "Het geld dubbel en dwars waard", zo viel donderdag te beluisteren tijdens de evaluatie na de laatste les. Eén van de cursisten, die al eerder deze cursus had bijgewoond, gaf aan zelfs een ziekenhuisopname te hebben kunnen voorkomen dankzij gebruikmaking van de info die hij uit de lessen had opgedaan. "Zeker een aanrader voor anderen, ook voor echtgenoten van mensen met COPD of astma", zo reageerde een ander.
Zodra opnieuw een cursus Lucht en Beweging wordt gegeven, zal dit o.a. via de media worden bekendgemaakt. Zie voor meer informatie www.longfonds.nl.