Afbeelding
Foto:

Rotterdammers bezoeken Stellendamse haven

STELLENDAM - +Op woensdag 9 april bezochten zo'n 40 leden van de Havenvereniging Rotterdam de haven van Stellendam. De deelnemers maakten kennis met de visserijsector en de daarmee verbonden bedrijven. Bedrijven als Maaskant Shipyards, Padmos en Elektro Westhoeve toonden welke producten en diensten zij aanbieden. De groep maakte een wandeling langs de binnenhaven, waar diverse schepen van dichtbij werden bekeken. Ook de visserijschool van het Scheepvaart en Transport college (STC) presenteerde zich. De school liet zien hoe met behulp van een geavanceerde simulator de situatie op bijvoorbeeld een viskotter kan worden nagebootst.

In de bedrijfshal van Elektro Westhoeve kon men met eigen handen voelen hoe de innovatieve techniek van de pulskor voelt. Elektroden in een bak met water zorgen voor lichte elektrische pulsen die een lichte tinteling veroorzaken. Op de zeebodem zorgt dit ervoor dat de platvis opschrikt en zo in het net komt. Hierdoor hoeft de vis niet met zware kettingen die over de zeebodem slepen opgeschrikt te worden. Dankzij de pulskor wordt tot wel 50% brandstof bespaard.

De excursie werd afgesloten met een toepasselijk vismenu uit de Stellendamse keuken, van het boven de visafslag gevestigde restaurant de Zeemeeuw.