Afbeelding
Foto: PR

Lagerhuisdebat Windenergie op Bosseschool

MIDDELHARNIS - Na weken voorbereiding was het donderdag 3 april eindelijk zover: het grote windmolendebat van de groepen 7 van de Bosseschool.

Alle leerlingen hadden zich verdiept in dit actuele onderwerp, en alle voor- en tegenargumenten gerepeteerd en uitgewerkt. Posters gemaakt die duidelijk maakten welke groep vóór was en welke tegen. In de klassen hadden ze zich behalve op het voorbereiden van de inhoud ook getraind in het voeren van een debat en de echte debattechnieken aangeleerd.
Na een korte introductie waarbij de posters werden gepresenteerd begon het debat.
Onder leiding van eco-ouders Gert-Paul van't Hoff en Rene Rentinck werden door de deelnemers al hun argumenten aangedragen en de meningen helder uiteengezet. Elke debater die wilde reageren ging even staan, het leek wel het Lagerhuis.
Opvallend was hoe goed de kinderen luisterden naar de ander, echt reageerden op het zojuist gevoerde argument, gingen nadenken over oplossingen voor door de ander aangegeven problemen, om zo tot een compromis te komen.
Maar twee leerlingen "sprongen er echt uit" bij dit debat. Deze kinderen uit de klas van voorstanders, Mayke Wesdorp en Luka Kom, kregen de prijs voor beste debatteerder. Voor allebei een windmolen!
Na het slotpleidooi van beide kanten was er nog een laatste stemming over windenergie. Hierbij hoefden de kinderen zich niet meer te houden aan de vooringenomen stellingen.
Je zag duidelijk dat sommige kinderen overtuigd geraakt waren door de andere partij. Er werd dus niet alleen maar voor het "eigen" standpunt gekozen. Uiteindelijk kozen de meeste kinderen ervoor om tegen windenergie te stemmen.
Omdat iedereen zo betrokken was bij het onderwerp en supergoed zijn best had gedaan bood de Eco-Schoolswerkgroep de leerlingen van groep 7 en hun leerkrachten een dag naar Tiengemeten aan. En dat viel bij iedereen zeer in de smaak!