Gunter Demnig plaatst de eerste steen bij huis Sonnevanck in Ouddorp Voorzitter Van der Pol (Paul van Hessenfonds), kleindochters Ineke , man Wim en  Hennie kijken toe.  Foto: Wim van Vossen Fotografie
Gunter Demnig plaatst de eerste steen bij huis Sonnevanck in Ouddorp Voorzitter Van der Pol (Paul van Hessenfonds), kleindochters Ineke , man Wim en Hennie kijken toe. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen

Kleindochter uit Florida bij eerste Stolperstein-plaatsing in Ouddorp

OUDDORP – Een Stolperstein, zaterdagochtend geplaatst, tijdelijk met een betekenisvolle roos als extra accent, markeert voortaan de bestraatte toegang tot de woning Sonnevanck van Willem en Ineke aan de Oude Nieuwlandseweg 20 in Ouddorp. Een gedenkteken aangebracht voor het laatste woonadres van Anna Haas-Franken, destijds de enige Joodse inwoner, slachtoffer van het nationaalsocialisme in de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de stichting Paul van Hessenfonds en mede mogelijk gemaakt door steun van sponsoren werd met een bijzondere plechtigheid in Ouddorp de eerste van 15 Stolpersteine op het eiland geplaatst. Burgemeester Grootenboer en genodigden woonden de plaatsing door initiator Gunter Demnig bij.

Door Jaap Ruizeveld

Niet alleen kleindochter Ineke, ook haar zus Hennie en dochter Helini, beiden speciaal uit Florida (USA) overgevlogen om de plechtigheid in Ouddorp bij te wonen, waren onder de indruk van deze plechtigheid die begon met een ontvangst in Fletcher hotel Duinzicht.

Indrukwekkend

Voorafgaand aan de steenlegging zei de stichtingsvoorzitter van het Paul van Hessenfonds, J.H. van der Pol, dat het op hem bijzonder veel indruk heeft gemaakt dat Anna Haas-Franken haar Joodse positie, juist in de periode van de oorlog dat het voor haar steeds benarder werd, niet losliet. Zij nam de mogelijkheid om onder te duiken niet aan omdat zij andere mensen niet diep in de problemen en in gevaar wilde brengen. Een indrukwekkend principieel standpunt, dat haar helaas noodlottig is geworden. In oktober 1942 werd zij vermoord. "Met deze steen gedenken wij deze vrouw", gaf de heer Van der Pol aan. Vervolgens las kleindochter Ineke de tekst voor die op de steen is aangebracht: "Hier woonde Anna Haas-Franken, geboren in 1873, gedeporteerd in 1942 naar Westerbork en vermoord op 26 oktober 1942 in Auschwitz".

Emotioneel

Voor Gunter Demnig blijft het plaatsen van de gedenkstenen nog steeds een bijzonder gebeuren. Sinds 2000 heeft hij, nu al in 17 Europese landen, nagenoeg 95 procent van deze stenen zelf gelegd. "Het gaat inmiddels al om een aantal van ruim 46.000", vertelt hij. "Het is elke keer een ontroerende plechtigheid. Voor nabestaanden is er soms de traan.

Vervolg op pagina 6