Afbeelding
Foto:

Vijf sterren in landelijke wedstrijd voor het lekkerste paasbrood

OUDDORP - Echte bakker Kommer Akershoek. Het is al vele jaren een begrip. Zijn kwalitatief hoogstaande creaties scoren niet alleen op de Kop van Goeree en het eiland Goeree-Overflakkee, maar zijn regionaal en landelijk bekend. Toch weet deze erkende Gildebakker regelmatig de lat nog iets hoger te leggen. Toppers zijn de Ouddorpse safraan paasbroden. Een streekproduct dat ook dit jaar het paasontbijt en of brunch bij velen tot een feest maakt. En uitgerekend voor zijn roomboter safraan vruchten paasbrood kreeg Kommer Akershoek, ook tijdens de landelijke wedstrijd voor de lekkerste paasbroden in Wageningen, een fantastische waardering en bekroning: liefst vijf sterren.

Aan de wedstrijd namen 300 - bij het erkende Bakkersgilde aangesloten - bakkers deel. Een vakjury bestaande uit de Gildemeester van het Echte Bakkersgilde en proefbakkers van Koninklijke Koopmans Meelfabrieken uit Leeuwarden, waren enthousiast over de Ouddorpse inzending. "Wij hadden ons 2400 grams formaat ingestuurd", vertelt Kommer Akershoek. "Een afwijkende maat die je nergens aantreft. Veel moeilijker te bakken dan een doorsnee 800 grams paasbrood, dat niet snel inzakt. Bedenk dat het allemaal handwerk is. Gewoon brood kan machinaal worden geproduceerd, maar dat geldt niet voor onze paasbroden."

Door Jaap Ruizeveld

Eigenlijk kunst

"Het is eigenlijk een kunst. Ik heb dat van mijn vader geleerd. Hij heeft mij de kneepjes van het vak bijgebracht en dat draag ik nu weer over aan mijn jongens die er mee aan de slag gaan. Als je voor het paasbrood het maximaal aantal te behalen sterren krijgt, dan mag je best een beetje trots zijn. Wij zien het als een beloning voor onze inzet en ons werk. Je doet je uiterste best. Je product wordt getoetst, gekeurd en je krijgt als resultaat waardering en erkenning. Onze score in Wageningen was vooral optimaal op malsheid, op de smaak en op de prachtige vorm, stelde de vakjury."

Kwaliteit

Kun je het doorlopende succes verklaren? "Het begon al in 1909 bij de oom van mijn vader. Het succes is neergelegd door onze ouders, die het bedrijf in 1945 hebben voortgezet van bakker Vink, destijds een begrip bij de oudere generatie in Ouddorp. Mijn ouders hebben het bedrijf met alle liefde uitgebouwd. Vanaf 1979 hebben wij stapje voor stapje altijd de kwaliteit hoog gehouden. Mensen komen dan terug voor de kwaliteit. Dat schept een band en het is gelijk de beste reclame. Uniek is ons 2400 grams paasbrood. Deze afwijkende broodmaat kun je nergens anders krijgen. Je hebt daar speciale blikken voor nodig. Weet je dat die destijds - meer dan 100 jaar geleden - nog door de smid in Ouddorp zijn gemaakt? En wij gebruiken ze nog steeds."

Traditie

"Voor het paasbrood is er een zelfde recept als voor het gewone krentenbrood. Alleen hier gaat de safraan er extra op. Het is niet te verklaren dat het brood zeker een week langer mals blijft - dat is echt onderzocht en gekeurd, dan het gewone krentenbrood. Alleen door de toevoeging van safraan. De massale belangstelling, ook van uit het buitenland, voor onze paasbroden is echt ongekend. Je denkt: die belangstelling zal wel een keer dalen, maar niets is minder waar. Van generatie op generatie gaat het door. Het is een Paas-traditie. En favoriet zijn zeker onze grote formaat broden. Vanuit Delft, Gouda tot in de noordelijke provincies maakt men een tripje naar Ouddorp en neemt gelijk het paasbrood mee."

Balen bloem

Kun je iets vertellen over productiecijfers? "Een bakker spreekt over balen bloem. Voor het safraanbrood gaat het dan over vijftig balen. Uit een baal bloem haal je honderdtachtig broodjes van acht ons. Als je al die '8 ons broden' achter elkaar zou leggen kom je van Ouddorp tot bij Melissant uit. Maar het gaat natuurlijk niet alleen over de '8 ons broden'. Het is de grote variatie die aantrekkelijk is voor afnemers en consumenten. Vanaf begin deze week komen vooral veel bedrijven hun bestellingen al ophalen. Van onze totale paasproductie gaat ruim zeventig procent weg uit Ouddorp."

Elkaar helpen

"We zijn al ruim twee-en-een halve week met onze Paasproductie bezig", vertelt Kommer. Anders kunnen we het niet aan. De aanloop begint al vroeg. Mensen eten de broden al veertien dagen voor de Pasen. Instellingen en kerken hebben afgelopen weekeind al hun bestellingen aan de man gebracht. Wij doen graag aan die acties mee, want ook de kerken hebben er een financieel voordeeltje aan. Zo help je elkaar. Dat is toch mooi? Omdat de prijs van safraan lager ligt dan vorig jaar konden wij, ondanks de gestegen overige kosten voor grondstoffen en lonen, de broodprijs op het zelfde niveau als in 2013 handhaven."

Tropen weken

Het bakkersteam telt zes personen. Kommer en zijn zonen Lennard en Henri vormen samen met echtgenote Gerda, die o.a. de administratie verzorgt, de directie van de Ouddorpse VOF. Daarnaast zijn er de gewaardeerde medewerkers in het filiaal en de banketbakkerij. (Akershoek heeft zowel een vestiging aan de Stationsweg als aan de dorpsring in Ouddorp). Zes jaar geleden zijn de zonen ("mijn jongens") in het bedrijf gekomen. "Zij draaien - met verantwoordelijkheid - volop mee. Ik ben dankbaar dat ik ook zelf mee kan werken. Wel doe ik wat stapjes terug", zegt Kommer (60). "De werkdruk is best hoog. Ik noem het tropenweken. Zeker in deze paasperiode. We beginnen om 23.00 uur. Om 10.00 uur in de ochtend gaat men dan naar huis. En degene die er later bijkomt, gaat tot de middag door. We halen 10 tot 11 uur per dag. Zes dagen in de week. Deze week vijf ovens en vijf balen per dag. Zoals ik al zei, alles is ambachtelijk. Vakkundig handwerk."

Teamwork

"Wij doen dit niet alleen", zegt Kommer Akershoek met nadruk. "Onze aanpak en inzet is teamwork. Inclusief onze winkelverkoopsters. Immers, een heerlijk brood moet ook vriendelijk aan de vrouw en de man, aan de klant worden verkocht. Er wordt bij ons heel veel gebakken. Dat moet ook weer worden ingepakt. Gelukkig zijn onze mensen niet te beroerd om een uurtje langer te werken of soms zelfs in de avonduren terug te komen om de klus te klaren. Wij zijn dankbaar dat we dit team hebben."

Saffraan

Safraan is de gedroogde stamper van de krokus Sativus. Het geeft een gele kleur en bijzondere smaak aan het royaal met rozijnen gevulde brood. De krokussoort is een inheemse bloem in Zuid-Europese landen, met name in Spanje. Draadje voor draadje wordt daar de stamper verwijderd en gedroogd. Om vervolgens als fijne specerij te worden verwerkt in lokale streekproducten. Maar dus ook bij het team van echte bakker Kommer Akershoek in de met roomboter gebakken Ouddorpse safraan paasbroden, van 8, 12, 16 en 20 ons, tot de flinke XXL-vorm van liefst 2400 gram. Mede door de intensieve locale arbeid is safraan één van de duurste specerijen. Dit jaar varieert de kg-prijs van de beste soort Manscha rond 2500 euro.