De basis van De Motte: het determineren van bodemvondsten.
De basis van De Motte: het determineren van bodemvondsten. Foto: PR

De Motte houdt Historische Dag

MIDDELHARNIS – Historische Vereniging De Motte bestaat 45 jaar. Zoals gebruikelijk wordt de verjaardag gevierd. Dit keer niet met een publicatie, maar met een Historische Dag. Deze dag, die is gevuld met een gevarieerd en interessant programma voor jong en oud, is op zaterdag 22 maart. Precies 45 jaar nadat De Motte het levenslicht zag. Plaats van handeling: het oude raadhuis van Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

De Motte was in de beginjaren een puur archeologische vereniging. De leden waren alleen actief in het bodemonderzoek op Goeree-Overflakkee, en het bestuderen en determineren van de vondsten. Daarnaast was vanaf het begin ook het uitdragen van de opgedane kennis van belang, niet in de laatste plaats door middel van exposities, lezingen en publicaties, waaronder het blad Kontakt.
In de loop der jaren ontwikkelde De Motte zich van een archeologenclub tot een brede historische vereniging, die velerlei aspecten en facetten van de geschiedenis van het eiland bestudeert, zonder de archeologische wortels te veronachtzamen. Wat gebleven is, is het delen van de kennis. Dat gebeurt sinds begin deze eeuw via het tijdschrift De Ouwe Waerelt, maar ook door middel van bijvoorbeeld cursussen, lezingen en excursies.
"Onze activiteiten ontstijgen al 45 jaar de persoonlijke hobbysfeer", zegt voorzitter Pau Heerschap. "De Motte dient de gemeenschap en zet het eiland op de kaart. Wij bestuderen de geschiedenis en brengen die als ambassadeurs onder de mensen. Onze historische activiteiten zijn alleen maar breder geworden en dus interessanter voor een breder publiek."
Volgens Heerschap en secretaris Jan Both is de verbreding van De Motte al na tien jaar ingezet. In 1979, bij de viering van het tweede lustrum, verscheen het boek 'Van Westvoorne tot St. Adolfsland', waarin niet alleen plaats was voor archeologie, maar ook voor bijvoorbeeld landschapsontwikkeling, dialect, vestingbouw en geografie. "Een stramien voor onze latere ontwikkeling."

Ouwe Waerelt

"Verbreding is goed", vindt Heerschap. "Er zijn ook zat mensen die wel historische interesse hebben, maar weinig geven om opgegraven potten en pannen. Daarom zijn we al in ons blad Kontakt en in de jaarboeken ook gaan schrijven over bijvoorbeeld ringdorpen of de restauratie van een kerkgebouw. Dat heeft zich in versterkte mate voortgezet in De Ouwe Waerelt, die nu toe is aan de veertiende jaargang en vanaf het begin dezelfde redactie heeft."
De verbreding heeft een enorme impuls gegeven aan de publieke belangstelling. Kwamen er in het begin zo'n vijftien mensen naar een lezing, nu loopt het aantal bezoekers richting de zeventig, of nog meer. Het ledenaantal is nu ongeveer 450. Volgens Pau Heerschap en Jan Both is de jarige vereniging springlevend. Dat blijkt niet alleen uit de interesse voor activiteiten en publicaties, maar ook uit het feit dat De Motte drie jeugdige bestuursleden telt.
De Motte pakt de zaken professioneel aan. Zo heeft de werkgroep archeologie een goede naam weten op te bouwen, die ook resulteerde in het adviseurschap van de gemeente. De vereniging houdt zich ook bezig met het beschermen van cultuurhistorisch erfgoed.
Daarnaast is publiceren altijd een belangrijke activiteit geweest van de vereniging. Bijna elke vijf jaar verscheen een boek over de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Nu, bij het 45-jarig bestaan, is dat niet het geval. Maar De Motte komt wel met een totaal vernieuwde Ouwe Waerelt. De presentatie van het gerestylede historische tijdschrift, dat Motte-leden gratis ontvangen, is tijdens de Historische Dag op 22 maart.

Oranjegevoel

Dat is om 14.30 uur. Het programma van de Historische Dag bevat verder een drietal korte lezingen. Pau Heerschap spreekt om 11.00 uur over naamgeving ('Hoeveel haringen zwemmen er in het Haringvliet?'), Pieter Prins om 13.15 uur over het Oranjegevoel in Ouddorp, in het kader van 200 jaar koninkrijk ('Ouddorp voor Oranje; de oorsprong van het Oranjegevoel') en Arjen Diepenhorst om 13.45 uur over de Romeinse tijd ('De Romeinen op Goeree'). De laatste lezing is speciaal gericht op de jeugd.
Bezoekers van het in 1639 gebouwde raadhuis krijgen tevens informatie over archeologie. Ze kunnen zich in en om het raadhuis laten rondleiden door Jan Both en een tentoonstelling over streekhistorie bekijken. De Historische Dag op zaterdag 22 maart begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Berwoutsmoer

De Motte gaat de eigen expositie in het Streekmuseum te Sommelsdijk vernieuwen. Er komt een grote vitrine te staan over de dertiende-eeuwse nederzetting Berwoutsmoer, ten oosten van Ooltgensplaat. Motte-voorzitter Pau Heerschap: "Waarschijnlijk gaat de eerstvolgende publicatie van de Motte ook over Berwoutsmoer."

Het boek dat werd uitgegeven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van De Motte.
De Hitorische Dag vindt plaats in het Oude Raadhuis van Middelharnis.