De doorwandelbare opblaasdarm, compleet met 'darmvlokken', 'poliepen' en 'divertikels'… Foto: Hans Villerius
De doorwandelbare opblaasdarm, compleet met 'darmvlokken', 'poliepen' en 'divertikels'… Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Informatieve opblaasdarm in Van Weel-Bethesda ziekenhuis

DIRKSLAND – In de centrale hal van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is deze week een reusachtig stuk darm te bezichtigen. Sterk nog: je kunt er doorheen lopen en belangrijke informatie opdoen die beoogt bij te dragen aan inzicht in het ontwikkelen van darmkanker. En daarmee in het belang van screening naar het (ongemerkt) aanwezig zijn van deze ziekte.

Door Hans Villerius

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is screeningscentrum voor dikke darmkanker. En de maand maart staat in het teken van deze ziekte. Vooruitlopend op tal van activiteiten in maart staat het Dirkslandse ziekenhuis van 17 tot 21 februari stil bij dikke darmkanker en staat in de centrale hal van het ziekenhuis daarom een opblaasbare darm, van zeven bij drie meter, waar doorheen gewandeld kan worden. Ook zijn er informatiebrochures verkrijgbaar en draait er een korte video. Daarnaast kunnen bezoekers in een soort dagboek schrijven wat ze van de op deze manier gegeven voorlichting vinden. Daarin zijn soms ingrijpende dingen te lezen.
De darm is te bezichtigen van maandag 17 februari 10.00 uur t/m vrijdag 21 februari 13.00 uur. Van 18 t/m 20 februari tussen 15.00 en 17.00 uur geven de Maag-, Darm-, Leververpleegkundigen antwoord op vragen over chronische darmklachten, preventie en het screeningsprogramma bevolkingsonderzoek dikke darmkanker. Van 17 t/m 21 februari tussen 10.00 en 12.00 uur geven de Coloncare verpleegkundigen antwoord op vragen over darmkanker, symptomen en behandeling.

Bespreekbaar maken

De opblaasdarm is een hulpmiddel om het onderwerp darmkanker beter bespreekbaar te maken. Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt namelijk dat ondervraagden nog steeds moeite hebben met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. Zelfs bij verandering in de ontlasting gaan mensen niet makkelijk naar de huisarts, terwijl dit een signaal kan zijn voor darmkanker. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Daarom ontvangt iedereen tussen de 55 en 75 jaar ontvangt dit jaar voor het eerst een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker. Hiermee kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld.
Op www.darmkanker.info is meer informatie te vinden.