Het energieneutrale huis in aanbouw aan het Anna Bijnspad. Foto: Kees van Rixoort
Het energieneutrale huis in aanbouw aan het Anna Bijnspad. Foto: Kees van Rixoort Foto: Kees van Rixoort

Een huis met een energierekening van 0 euro

MIDDELHARNIS – Zonnepanelen op het dak, zonneboilers, een dik isolatiepakket, 3-laags glas, een warmtepomp, volledige luchtdichtheid. Wie zijn huis energieneutraal – een energierekening van 0 euro – wil maken, kan kiezen uit een indrukwekkende 'menukaart'. Het ene 'gerecht' levert meer op dan het andere. Wat moet je kiezen? Aan het Anna Bijnspad 1 in Middelharnis verrijst een woning waarvoor geen keuze is gemaakt. Hier is de hele 'menukaart' van toepassing. Vorige week donderdag hielden Bouwcenter Esselink, TopDak en TopCasco, samen met installateurs, leveranciers en de aannemer, een open dag.

Door Kees van Rixoort

Aannemers, architecten, woningcorporaties, etc., waren uitgenodigd om de energieneutrale woning in aanbouw te komen bekijken. "We hebben best veel aanloop", zegt Taco van Dieren, directeur van Bouwcenter Esselink en toekomstig bewoner van het door architect Marco Born ontworpen huis. "Iedereen kan hier kennis nemen van de ontwikkelingen. Dit is geen standaard manier van bouwen. Hier zijn alle bouwstenen voor een energieneutrale woning samengevoegd."
Wat zijn dan die bouwstenen? In de eerste plaats heeft het huis een zeer hoge isolatiewaarde. De buitenwanden zijn 58 centimeter dik. Het gebruikte isolatiemateriaal is cellulose. De kozijnen zijn voorzien van 3-laags glas. De woning is verder volledig luchtdicht. Alle naden, kieren en gaten in de 'jas' van het huis zijn opgespoord met een infraroodcamera en vervolgens dichtgemaakt. Veel lekken waren er toch al niet, want de prefab bouwelementen van het houtskeletcasco sluiten uitermate goed op elkaar aan. Is er dan nog wel ventilatie mogelijk in zo'n luchtdicht huis? Jazeker, dat gebeurt door middel van een warmteterugwinsysteem.
Een warmtepomp verwarmt het huis en twee zonneboilers zorgen voor warm water. Koeling in de zomer? Daarvoor wordt gebruikgemaakt van het bodemwater. Op het dak zorgen 26 zonnepanelen voor voldoende elektriciteit. Het hele huis is voorzien van LED-verlichting. Verwarming, verlichting, screens, etc., zijn centraal te bedienen (domotica), wat het comfort verhoogt en het energieverbruik nog verder terugdringt.

De toekomst

Het huis van Taco van Dieren kan tot inspiratie dienen. Want vanaf 2020 is energieneutraal bouwen de norm. "Dit is de toekomst, ongetwijfeld. Wij laten zien hoe het kan. Nu al, zij het in extreme mate; alle bouwstenen die we in dit huis toepassen zijn te koop. De praktijk moet uitwijzen of het huis inderdaad energieneutraal is." Over een maand of drie is de oplevering. Daarna is de verhuizing en zal snel duidelijk worden of de energierekening inderdaad uitkomt op 0 euro.