Afbeelding
Foto:

Met een tuinkamer geniet je ook in de winter van de tuin

Tuinkamers zijn een fenomeen dat de laatste jaren sterk in opkomst is. Dat is niet zo verwonderlijk; wat is er fijner dan een overgangszone tussen huis en tuin? Ook in de winter kan zo van de tuin worden genoten. 

In feite verschilt het moderne concept van de tuinkamer niet zoveel van wat vroeger een orangerie was; een met veel en grote vensters uitgevoerde ruimte in de tuin, die 's winters tegen de elementen beschermt en bij zon zorgt voor aangenaam veel warmte. Waar dat vroeger vooral bedoeld was voor tropische vruchten (zoals sinaasappels, vandaar de naam orangerie), is de moderne tuinkamer vooral gericht op mensen. Een tuinkamer is een veranda met nauwsluitende voor- en zijwanden. Vaak kunnen die wanden (deels) worden opengeschoven, al naar gelang de weersomstandigheden. Voor het geval de zon te fel is, zijn tuinkamers uit te voeren met elektrisch bedienbare zonwering tegen het plafond. Een tuinkamer hoort niet (zoals een serre) bij het huis; het kan echter worden gezien als een verlengstuk van de tuin. Maar het is ook een extra woon- en leefruimte die het gehele jaar door plezier biedt. 

Tuinkamers worden op een solide manier gemaakt, met grote metalen schroefpalen, die als een soort heipalen de grond ingedraaid worden en op die manier een stabiele fundering bieden. De constructie is meestal gemaakt van glas (of kunststofglas) en aluminium voorzien van poedercoating, wat een slijtvaste en zeer langdurig functionerende tuinkamer garandeert.

"Wij zijn begonnen met tuinkamers op het moment dat het concept nog niet zo bekend was als nu" stelt Hans Groenenberg van Van Kooten Tuin & Buiten Leven. "Daardoor hebben we een voorsprong op kunnen bouwen qua kennis en ervaring." Het bedrijf kan hele specifieke toepassingen leveren op een manier die verder gaat dan bij de gemiddelde leverancier van tuinkamers. Dat komt doordat Van Kooten intern specialisten opleidt, die leren om heel vergaand te denken in het leveren van maatwerk. "Werkelijk alle toepassingen zijn bij ons maakbaar. Aan kant en klaar doen we niet. We maken altijd een plan van aanpak, gericht op de specifieke wensen van de klant." 

Niet alleen afmetingen kunnen volledig op maat gemaakt worden; ook in kleuren en vormen zijn er zeer veel keuzes mogelijk. Neem bijvoorbeeld de ruiten; die kunnen in heel grote oppervlakken geleverd worden, maar ook opgedeeld in kleine vierkante sponningen van enkele vierkante decimeters. Het is maar net wat een klant mooi vindt staan bij huis en tuin.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding