Afbeelding
Foto:

Beleef de stoomtram in de kerstvakantie

Hoe zag het dagelijks leven er vroeger uit en hoe reisde men toen met het openbaar vervoer? Deze winter komt u daar op een originele manier achter, als u meegaat met een van de winterse ritten van de RTM (Rotterdamsche Tramweg Maatschappij) te Ouddorp.

Een rit met een RTM-stoomtram staat, behalve voor een nostalgische rit door een prachtig landschap, altijd garant voor spektakel. Conducteurs in historisch uniform, rammelende wissels, piepende en krakende wagons, sissende en fluitende locomotieven; het is er allemaal. De stoom komt niet alleen uit de grote pijp bij de ketel maar blaast aan alle kanten uit een stoomtram; bijvoorbeeld ook uit de uitlaten van de verwarmingsbuizen aan de achterkant, want de stoomtrams worden niet alleen met stoom aangedreven maar ook verwarmd. 

“Het geeft een heel speciale sfeer als bij winters weer de tram door het landschap rijdt en aan alle kanten de stoom eruit komt” zegt Mark Grootendorst, die verantwoordelijk is voor de communicatie van RTM. Zelf is hij ook machinist; niet alleen bij RTM, maar ook bij de NS. "Moderne treinen werken allemaal weer verschillend. Het grappige bij stoomlocomotieven is dat ze heel toegankelijk zijn als je eenmaal de bediening van één machine kent; ze werken allemaal op dezelfde manier. Het maakt niet uit of het om een kleine smalspoortram of een enorme stoomlocomotief van de Duitse spoorwegen gaat."

Mascotte

In vroeger tijden werden de dienstregelingen van de RTM op prachtig getekende en zeer tot de verbeelding sprekende affiches aangekondigd. Ook de winterdienstregeling werd steevast voorzien van een sfeervolle plaat. De RTM had daarvoor een eigen reclametekenaar in dienst, de heer Tap. Hij maakte eerst tekeningen voor vliegtuigfabrikant Koolhoven, maar van dat bedrijf bleef in de Tweede Wereldoorlog niets over. Na de oorlog zou hij jarenlang tekeningen verzorgen voor de RTM en ontwikkelde hij een kenmerkende stijl voor het bedrijf; zo ontwierp hij een konijn dat uitgroeide tot een mascotte die op vele uitingen terugkwam.

In het huidige gebouw bij Ouddorp zijn nog steeds veel werken van Tap terug te vinden, naast vele andere unieke stukjes geschiedenis van de RTM. “De RTM groeit alleen maar” geeft Mark Grootendorst aan. Steeds meer mensen weten het bewegende museum in Ouddorp te vinden. Binnenkort moet een verbouwing en uitbreiding gerealiseerd zijn. Aan de westzijde (aan de kant van de wegen N57 en de Punt) wordt een nieuwe hal gebouwd. De nieuwe hoofdingang wordt iets spectaculairs; een exacte replica van de ingang van het hoofdkantoor van de RTM. Daarachter lopen bezoekers tegen een charmante negentiende-eeuwse paardentram aan, afkomstig uit het Brabantse Ginneken. Ook in het gebouw zelf zal van alles rondrijden. Stations en remises zijn nagebouwd, er komt een restaurant in de stijl van een bruine kroeg, een nieuwe winkel en een compleet veranderde indeling. Uiteraard zal de collectie van klassieke voertuigen in het museum blijven bestaan, maar nog meer tot zijn recht komen.

Dienstregeling kerstvakantie

Komende tijd zit de RTM nog middenin een verbouwing. Daarom krijgt iedereen die in de kerstvakantie meerijdt, gratis warme drank en koek.

Het RTM-museum bezoeken en meerijden met de warme en versierde trams tijdens de kerstritten? Dat kan op de volgende momenten.

- Vrijdag 23 december om 11.30 en 13.30 uur
- Zaterdag 24 december om 11.30 en 13.30 uur
- Tweede Kerstdag (26 dec.) om 11.30, 13.30 en 15.30 uur
- Dinsdag 27 december om 11.30 en 13.30 uur
- Woensdag 28 december om 11.30 en 13.30 uur

Per dag vertrekken er dus twee ritten, die beide een uur duren. De trams zijn stoom verwarmd en op Tweede Kerstdag rijdt er een derde rit (om 15.30 uur) die verlicht is.

Afbeelding
Afbeelding