Afbeelding
Foto: © Sam Fish

De Tuin Van Pien

Je verwacht het niet als je over de Boezemweg in Dirksland rijdt. Maar achter die huizen ligt een prachtig geheim, namelijk de tuin van Ineke Snoek. Zij is als kunstenares bekend als Pien, maar heeft dus ook een passie voor haar achtertuin. In totaal hebben Ineke en haar man Niels zo’n 900 vierkante meter grond voor zich. Daar staat uiteraard een huis op en een atelier, maar de rest is allemaal tuin.

“Dit is mijn alles,” vertelt Ineke. “De tuin is echt mijn lust en mijn leven. Ik ben er dagelijks mee bezig en dat begint al in januari met het verwijderen van oude planten. Het is sport, ontspanning en rust in één. Als ik in de tuin bezig ben, dan denk ik aan niets anders en focus ik me volledig op de planten.”

Ineke en Niels wonen al 33 jaar aan de Boezemweg en zijn al even lang bezig aan hun paradijselijke jungletuin. Ineke was tot 8 jaar geleden kleuterjuf, maar gaf haar baan op om zich volledig op haar kunst en de tuin te storten. Bomen, planten, bodembedekkers, oude boomstammen, vogelhuisjes, insectenhotels en kunst. Je vindt er werkelijk alles.

“We hebben hortensia’s, klimhortensia’s, varens, bamboe, diverse grassoorten, dovenetel, geraniums, een sneeuwvlokkenboom, lindehaaf, amberboom, berken, Chinese roos. Het is eigenlijk te veel om op te noemen. En dat alles is afgewisseld met een paadje, een muurtje, gestapeld hout voor de dieren. We hebben vogelhuisjes- en badjes en die trekken elk jaar ook weer vaste bezoekers aan. Zo hebben we elk jaar wel een nestje in de tuin en er komen geregeld egels langs.”

Kennis

Wat je ook nodig hebt voor zo’n grote tuin is een beetje kennis. Dat hoeft niet voort te komen uit uren studeren, gewoon lekker bezig zijn is al goed. “Door de jaren heen doe je ervaring op,” weet ook Ineke. “Soms zoek je iets op en andere dingen leer je gaandeweg. Maar ik bezoek bijvoorbeeld ook andere tuinen, ook in het buitenland, en daar leer je ook weer van. De kennis en wijsheid voor een tuin komt dus echt met de jaren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding