Afbeelding
Foto:

"Er is bijna niets wat we niet kunnen"

DIRKSLAND - Sinds 2018 heeft een bijzonder autobedrijf zich gevestigd onder de rook van de watertoren in Dirksland: Nout Classic Cars. Het bedrijf is gespecialiseerd in verkoop, restauratie en onderhoud van klassiekers en exclusieve auto’s. Niets blijkt hier te gek. 

"Mijn ouders hadden een garagebedrijf in Nieuwe-Tonge. Daar begon mijn enthousiasme voor auto's" vertelt eigenaar André Nout. "In 1986 begonnen we een bedrijf gespecialiseerd in autoglas., maar zelf kon ik de auto's niet loslaten. Op mijn achttiende kocht ik een Opel GT, die ik ging restaureren. Dat was mijn eerste klassieker en het resultaat was eigenlijk heel aardig. Een klant kocht hem als opsiering van zijn showroom en zei: 'die gaat nooit meer weg'. Dat klopt, want de auto staat daar na 35 jaar nog steeds."

Van het een kwam het ander. André heeft 'gouden handjes' en ging in zijn vrije tijd meer restauratieprojecten doen. Na een paar jaar begon hij aan zijn eerste Jaguar E-Type; het begin van wat uit zou groeien tot zijn specialisme.

Terwijl de zaken voorspoedig gingen en een tweetal andere glasbedrijven werden opgezet, ontwikkelde André zijn liefhebberij steeds verder. "Op een gegeven moment werd ik tijdens een concours op Zandvoort benaderd door iemand die een soortgelijke auto had als ik bij me had en waar ik die dag een prijs mee had gewonnen. Diegene vroeg: 'kan je zoiets ook voor ons restaureren?' Die 'ons' bleek een Rotterdamse collectie te zijn van 35-40 auto's; daar zat van alles tussen, van een Fiat 500 tot en met Ferrari's. Zo kwam ik in contact met weer andere klassiekerverzamelaars en rolde ik het 'wereldje' geleidelijk aan binnen."

Alles in eigen huis

Daardoor kon Nout in 2013 van een liefhebberij zijn werk maken. "Naast de autoglasservice ben ik mijn eigen restauratiebedrijf in Middelharnis gestart. In 2018 zijn we verhuisd naar Dirksland en hier hebben we een pand waar we alles in eigen huis kunnen doen. Vorig jaar heb ik de autoglasservice verkocht en ben ik me fulltime met het klassiekerbedrijf gaan bezighouden. We kopen en verkopen klassiekers vanuit onze eigen showroom en verzorgen totaalrestauraties tot concoursstaat. " Daarnaast levert het bedrijf onderhoud en service aan klassieke auto's, iets dat bij moderne autobedrijven vaak niet meer mogelijk is.

Beter dan nieuw

De kern van het bedrijf bestaat nog steeds uit restauratieprojecten. "We kunnen een auto waarvan weinig meer over is dan een roestig wrak, compleet opnieuw opbouwen. Daarbij gaan we heel grondig te werk. Aan 'opknappertjes' of half werk doen we niet. We kunnen een auto helemaal in originele staat terugbrengen. Dankzij onze kennis en ervaring is hij dan niet alleen weer “fabrieksnieuw”, maar vaak zelfs beter dan dat." 

Een trend van de laatste jaren, zijn 'restomods'. "Dat zijn auto's met een klassieke uitstraling, maar met moderne details en moderne technologie" legt Nout uit. Het bedrijf doet veel met Engelse klassiekers; "maar we nemen ook hele andere projecten onder handen. We hebben nu bijvoorbeeld een Ford Mustang waarbij bijna niets meer origineel is. Hij heeft een hele andere ophanging gekregen, een andere motor, versnellingsbak, en de carrosserie is volledig aangepast aan de wensen van de eigenaar. En dit is nog maar een greep uit wat er allemaal is veranderd. Er is bijna geen wens van de klant die wij niet kunnen uitvoeren.'

"Een donkergroene Jaguar XK120 (uit 1954), die recent is opgeleverd, is één van onze toprestauraties. De auto oogt tot in detail als gloednieuw. Deze was van mezelf. Hij is geheel geschikt gemaakt voor het hedendaagse verkeer met tal van aanpassingen aan motor, versnellingsbak en remmen. Optisch zijn bijvoorbeeld de spaakwielen zwart gespoten en het interieur is voorzien van een speciaal soort leer.” 

"Vanzelfsprekend doe ik dit werk niet alleen. Ik ben ontzettend blij met mijn team van gemotiveerde vakmensen. Samen maken wij de mooiste projecten en doen we ons uiterste best onze klanten tevreden te stellen."

Afbeelding
Afbeelding