Afbeelding
Foto:

Wijn van 'onder de toren'

GOEDEREEDE - Met dat het klimaat verandert, wordt er ook in Nederland steeds meer mogelijk op het gebied van wijnbouw. De eerste wijngaard op Goeree-Overflakkee is sinds 2018 een feit; die van Gert-Jan van Veen uit Goedereede.

Vier dagen per week werkt hij bij het ministerie van LNV en houdt hij de schelpdieren en mossel en oesterpercelen in Nederlandse (voornamelijk de Zeeuwse) wateren in de gaten. Een dag in de week is hij vrij en houdt hij zich bezig met een grote liefhebberij: wijn en wijnbouw. Vaak is Gert-Jan te vinden in zijn eigen wijngaard "onder de rook van de toren van Goedereede" zoals hij het zelf glimlachend uitdrukt. 

"Dit is een volkstuin, in eigendom van de diaconie. Ik ben ooit een eindje verderop mijn eerste volkstuintje gaan huren. Mijn overbuurman ging met pensioen en besloot dat hij niet meer in zijn eentje zijn grote oppervlak aan volkstuinpercelen -wel vijf keer zo groot als het mijne- wilde en kon onderhouden. Ik ben hem gaan helpen en uiteindelijk heb ik het overgenomen."

"Vroeger had ik helemaal niet zoveel met wijn. Ik vond het maar zuur spul. Maar ik had een vriend die enthousiast was over wijn en uiteindelijk ben ik door hem een wijncursus gaan doen. Daardoor ging ik rassen en smaken onderscheiden en kwam ik erachter dat wijn ook heel lekker kan zijn. Daarnaast leerde ik hoe je wijn en spijs kunt combineren; wat wel en niet bij elkaar past."

Biologisch

Van het een kwam het ander. Van Veen werd lid van de zgn. Wijnbouwers der Lage Landen. "Via hen kon ik goedkoop aan wijnstokken komen en gaan planten. Ik teelt zoveel mogelijk biologisch. Tussen de wijnstokken heb ik stroken met bloemen en kruiden aangelegd. Zo'n vijftig verschillende soorten in totaal. Daarop komen weer bepaalde insecten af, zoals bijen die helpen bij de bestuiving en andere die nuttig zijn voor plaagbestrijding en schimmeldruk." 

"Het mooie aan wijn is dat je kunt proeven uit welke streek het komt en dat eten dat uit eenzelfde streek vandaan komt, vaak heel goed bij die wijn past. Hier teelt ik op redelijk zilte, kalkrijke en vette grond en ik vond dat de wijn die ik ging maken zou moeten passen bij Goereese vis en garnalen. In het eerste jaar, 2018, plantte ik 80 witte druivenplanten en 20 blauwe."

Geweldig resultaat

Dat eerste jaar was een echt proefjaar, waarbij de wijnboer in spe vooral leerde wat hij wel en niet moest doen bij het maken van wijn. "Zowel in 2018 als 2019 hadden we een redelijk droge zomer. Daarom heb ik het tweede jaar Chardonnay uitgeprobeerd, een ras dat goed gedijt bij een wat droger seizoen en een langere rijpingstijd nodig heeft. Dat ging eigenlijk uitstekend. Wijn maken is een hele kunst, maar ik heb met het jaar 2020 een mooie witte wijn kunnen ontwikkelen; een die past bij deze grond en bij wat ik voor ogen had. Het mooie is dat je eindeloos kunt variĆ«ren in rassen en combinaties, totdat je een geweldig resultaat krijgt." Hij schenkt wat van deze wijn in en laat proeven. Intussen vertelt hij verder: "deze wijn is een blend van Johanniter en Souvignier Gris druiven. Johanniter (een ver familielid van de Riesling) is een ras dat ook langs de moezel wordt geteeld en is Fris en droog. Souvignier Gris is wat fruitiger en voller." De combinatie zorgt voor een fruitige wijn; een lekker zoetje, maar wel met een aangenaam klein friszuur randje.

Je kunt je inderdaad voorstellen dat deze wijn prima drinkbaar is met vis. Inmiddels heeft Gert-Jan GoedeReede Wijnen opgericht en doet hij mee met de Goereese Visweken. "De eigengemaakte wijn is overigens niet voor de handel. Tegenwoordig handel ik ook in wijn, maar deze wijn houden we echt kleinschalig en niet-commercieel verkrijgbaar" zegt de eigenaar. "Wel organiseer ik wijnproeverijen in m'n eigen wijngaard en daarbij proeven we mijn eigengemaakte wijn. Daarnaast organiseert GoedeReede proeverijen, met of zonder blinddoek en eventueel ook op locatie. Daarnaast dook de Goereese wijnboer de Bijbel in en ontdekte steeds meer teksten die over wijn gaan. Dat resulteerde in de workshop 'Wijn in de Bijbel', die hij regelmatig op verzoek organiseert.

Ook tijdens de Goereese Visweken komt de eigen wijn van GoedeReede tevoorschijn. Een kans dus om te proeven, naast een heel aantal andere wijnen en mooie streekproducten. De Goereese Visweken staan gepland vanaf 2 september dit jaar en duren maar liefst drie weken. Meer informatie is te vinden in deze editie van BeleefGO en op www.visitgo.nl/nl/blijf/eten/de-goereese-visweken

Afbeelding
Afbeelding