Afbeelding
Foto:

Dorp in beeld - Sommelsdijk

Je zou er zomaar voorbij lopen. De stenen paal staat een beetje verloren langs de dijk en is ook nog eens weggezakt. Maar dit is wel een bijzonder punt: hier liep ooit de grens tussen Holland en Zeeland. Die steen is een grenspaal, met wapens en al.

De grens is er niet meer: Sommelsdijk hoort sinds 1805 bij Holland, net als de rest van Goeree-Overflakkee. Het is mooi dat de grenspaal er nog staat. Als je er niet zomaar voorbij loopt, kan het verleden van dit dorp tot leven komen.

Geel-blauw

Maar niet alleen daar. Sommelsdijk heeft enorm veel dorpsschoon te bieden. De haven, ooit dé levensader, de opnieuw gewiekte molen, de kerk, die twee keer afbrandde, het weeshuis, de winterresidentie van de schatrijke familie Van Aerssen, het Streekmuseum, de Doele… En niet te vergeten de Dubbele Ring, waar de bewoners uitbundig vlaggen. Geel-blauw is het Sommelsdijkse dundoek, toevallig ook de kleuren van Oekraïne. Daarom wapperen er nu nog meer vlaggen, niet alleen in de Dubbele Ring overigens. Het landbouwdorp van weleer heeft nog maar weinig middenstand over. Een boekhandel, een kapper, een bakker en – in de nieuwbouw – een supermarkt, dat is het wel zo’n beetje. Middelharnis, met veel meer winkels én de markt, ligt echter om de hoek: aan de andere kant van de grenspaal. Laten we niet vergeten dat Sommelsdijk ook nog een bierbrouwerij met proeflokaal heeft. Van de dorpsraad mag het betrekkelijk stille dorp wel wat meer gaan bruisen. Daarom zijn er plannen om de Avondvierdaagse nieuw leven in te blazen en kan het publiek eind dit jaar wellicht ook een grote kerstmarkt tegemoet zien.

Naast informatieborden bij kenmerkende locaties. Zoals de grenspaal, die best wat meer in de figuurlijke schijnwerper mag staan. Zolang het bord – en wie weet een stuk of wat vlaggen – er niet is en je zomaar voorbij zou lopen: de paal staat op de Oostdijk, aan het eind van de Langeweg. Achter de dijk ligt trouwens ook heel veel Sommelsdijkse grond. Tot het havenkanaal van Middelharnis toe. Ja, de ‘vliedberg’, dat multifunctionele park waar zoveel mensen van genieten, hoort echt bij Sommelsdijk.

Afbeelding
Foto hoort bij kader