Foto: J. Wesdijk
Foto: J. Wesdijk Foto: J. Wesdijk

Dankzij Meekrap en Mare voelde Goeree-Overflakkee als één geheel

Muzikanten, zangers, toneelspelers, decorbouwers, kostuumnaaiers, technici, mensen die hand-en-spandiensten verlenen… Voor de uitvoering van Meekrap en Mare waren heel veel mensen in touw. En al dat werk was niet voor niets: vele honderden bezoekers togen richting Diekhuusplein om deze muziektheatervoorstellingen in de open lucht bij te wonen.

Tekst: Kees van Rixoort

Het begon met Meekrap. Wim en Martine Soeters uit Nieuwe-Tonge liepen al geruime tijd rond met het idee om een muziektheaterproductie neer te zetten op Goeree-Overflakkee. De vraag was alleen waarover het stuk zou moeten gaan. Ze kwamen er niet uit, totdat er in hun dorp een oude meestoof werd gesloopt.

Door het verwijderen van de drogerij voor meekrapwortels ging bij Wim en Martine een lampje branden: meekrap, dat is een thema waarmee je vooruit kunt. Martine schreef het script, Wim boog zich over de muziek en de liedteksten en Marjolein Beuling zorgde voor de regie, het decor en de kostumering. De productie was in handen van Stichting Podium Goeree-Overflakkee en tweehonderd vrijwilligers.

Bloei en teloorgang

Na een lange tijd van voorbereiding en repeteren waren er in juni 2001 vijf uitvoeringen. Steeds trok het tweeënhalf uur durende stuk zeshonderd toeschouwers. De tribune tegenover het Diekhuusplein zat vol…

Wat ze zagen en hoorden was een verhaal in toneel en muziek uit de eilandelijke geschiedenis. Een verhaal over de bloei van de meekrapteelt, toen de wortels rode kleurstof leverden, en de teloorgang daarvan nadat dezelfde kleur ook uit een chemische fabriek bleek te kunnen komen.

Maar daar hield Meekrap, alles heeft zijn uur en ieder ding onder de hemel zijn tijd – zoals het stuk officieel heet – niet mee op. Het was ook het verhaal van zware lichamelijke arbeid en van romantiek. Alles langs de lijnen van drie thema’s: verandering, vooruitgang en verliefdheid.

Als de zee spreekt

In 2002 was de reprise van Meekrap. En weer ging het om een publiekstrekker van jewelste. Twee jaar later was het weer raak, nu met een andere muziektheatervoorstelling: Mare, als de zee spreekt. Dit stuk, eveneens opgevoerd op het Diekhuusplein, ging over het leven in de delta, waar water het bestaan van mensen beheerst. Wederom bestond het artistieke team uit Wim en Martine Soeters en Marjolein Beuling. En wederom tekenden Stichting Podium Goeree-Overflakkee en talloze vrijwilligers voor de productie.

Groots muziektheater op Goeree-Overflakkee, het sprak enorm tot de verbeelding. Niet alleen door de productie en de thema’s zelf, maar ook door het samenbindende karakter dat Meekrap en Mare kenmerkte. De muziektheaterproducties brachten mensen met verschillende achtergronden bijeen. Ze kwamen samen en raakten verbonden. Goeree-Overflakkee voelde als één geheel. Met cultuur als cement.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding