Afbeelding
Foto:

Het dak eraf!

BeleefGO besloot in stijl een voorjaarsrondje te maken, in een voertuig dat gemaakt lijkt te zijn voor lekker weer en een gekke bui. Het dak eraf dus, voor zover er een dak aanwezig was...

Voorjaar betekent naar buiten gaan. Dat klinkt cliché. Maar de manier waarop je naar buiten gaat, hoeft natuurlijk helemaal niet cliché te zijn. Stel bijvoorbeeld, dat je graag in beweging bent, maar ook liever lui dan moe. En stel dat je de voorjaarswind op een stijlvolle manier door je haar wilt laten wapperen en dat helderblauw je favoriete kleur is. Oké, wat we eigenlijk willen zeggen: stel dat je een voorjaarsritje wilt maken in je Bugatti T35A uit 1924.

Kan natuurlijk, maar dan moet je wel eerst zo'n ding kopen. Dat betekent dat je ongeveer 3 miljoen euro over moet hebben en met een peperduur museumstuk gaat rijden. Ook als Want voor 1 procent van het geld kan je een goed gelijkende replica van deze Bugatti bezitten. 

Auto van de zaak

Op Goeree-Overflakkee rijdt er eentje rond, in bezit van autoconnaisseur Emile Koole. Zijn autobedrijf op Achthuizen is ronduit excentriek. Misschien is de beste definitie van het aanbod: alle mogelijke auto's (en hier en daar een ander voertuig), als ze maar excentriek en niet te nieuw zijn. 

Geheel toepasselijk fungeert de Bugatti-blauwe T35A op dit moment als auto van de zaak (hij staat intussen ook te koop). Daarmee is dit waarschijnlijk de enige 'Bugatti' ter wereld die regelmatig als boodschappenauto wordt ingezet. En zo raar is dat helemaal niet; de bodykit en de afwerkingsdetails van de auto zijn zo exact mogelijk van de Bugatti T35A nagemaakt, maar de techniek is afkomstig van een... VW Kever, boodschappenauto bij uitstek. 

Je ziet alle wielen

Eenmaal aan het rijden, blijken de nadelen van die keuze geminimaliseerd, terwijl de voordelen optimaal tot hun recht komen. Deze replica is in de jaren '70 gemaakt door het Nederlandse Ruska. Daardoor (en vooral dankzij de VW techniek) rijdt de 'Bugatti' als een moderne auto. Starten, sturen en schakelen gaat op een redelijk toegankelijke manier; iets zwaarder dan in nieuwe auto's, maar daardoor ook niet gefilterd door enige vorm van bekrachtiging. Dat levert een ongecompliceerde rijervaring op.

Pruttelen

"Je kan er ook prima 140 mee", weet de eigenaar van de blauwe schicht te melden. Wat de wind en g-krachten bij die snelheid met je kapsel doen, moet je niet willen weten. Maar daar kwamen we vandaag ook niet voor. Vandaag is een mooie voorjaarsdag, en dat betekent rustig rond-'pruttelen'. Zonnebril op en gaan. Waar je naartoe wilt is maar in een opzicht belangrijk: hopelijk is het nog een heel eind rijden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding